Spring naar content

Zorg en welzijn op één lijn

Ook als je ongeneeslijk ziek bent, of kwetsbaar op leeftijd, wil je leven volgens je eigen wensen en waarden. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven, maar kan ook nieuwe, opeenvolgende problemen voorkomen, zoals eenzaamheid en arbeidsongeschiktheid. Toch is het in de praktijk niet vanzelfsprekend, zo’n integrale, tijdige aanpak vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Terwijl een hechte samenwerking tussen zorg en welzijn keihard nodig is – ook omdat het aantal beroepskrachten en mantelzorgers afneemt. Daarom organiseren Agora en Movisie proeftuinen. En met succes.

Lees meer over de proeftuinen

Zinvol samenwerken, zó doe je dat

Léven tot het einde, daar geloven wij in bij Agora. Graag vertellen we je alles over het belang ervan, en hoe je dit in de praktijk organiseert. Maar wie kunnen dit beter uitleggen dan de proeftuin-deelnemers zelf? We verzamelden hun verhalen. Van wijkverpleegkundige tot burgemeester. En van huisarts tot vrijwilliger.

Proeftuin Zundert

  • Twan Zopfi, wethouder Sociaal Domein (waaronder Jeugdzorg, Wmo, Participatiewet en Volksgezondheid) opende dinsdag 13 maart de proeftuin Zundert ‘Leven tot het einde’ van Agora en Movisie.
  • ‘Gezamenlijk van betekenis zijn voor inwoners in hun laatste levensfase en hun naasten’, dat is waar Twan Zopfi iedereen voor enthousiasmeerde.
  • Het werd duidelijk dat er al veel onderlinge verbindingen zijn tussen de deelnemers vanuit de verschillende disciplines en vanuit de vier dimensies lichamelijk, sociaal, psychisch en zingeving.

Proeftuin Roermond

  • Roermond is de nieuwste deelnemer aan de lokale proeftuinen. ‘Wij zien geen problemen, maar kansen. Hoe kun je als chronisch zieke nog wél een betekenisvol leven leiden? Dat is onze visie op positieve gezondheid,’ vertelt Marianne Smitsmans, wethouder voor sociaal domein, gezondheid & diversiteit. Marianne deelt haar ervaringen.
  • Desirée Meertens, coördinator netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg, is enthousiast over de aanpak. Ze betrok professionals en organisaties uit de zorg en het sociaal domein als partners bij de nieuwe proeftuin. Lees haar verhaal.

Proeftuin Maarssen

Proeftuin Oude IJsselstreek

  • Volgens burgemeester Otwin van Dijk is er meer vertrouwen tussen de disciplines en worden de ‘randen van de wetten zachter.’ Lees verder over Otwins ervaring
  • ‘De cliënt vóelt dat we elkaar weten te vinden, op tijd en vanuit één traject,’ merkt wijkverpleegkundige Kim Hanselman. Dit is haar verhaal
  • Professionals stonden vaak tegenover elkaar, vond Lisette Polman, Wmo-consulent. ‘Maar nu leren we oprecht naar elkaar luisteren, wat meer begrip oplevert.’ Laat je inspireren door Lisette

Proeftuin Huis aan het Water

Tools voor inzichten en inspiratie

Vanuit onze missie helpen we professionals op weg in de palliatieve fase en de proeftuin. Met handige instrumenten, tips en handvatten.

Nieuws

Roermond is de nieuwste deelnemer aan de lokale proeftuinen, die Agora samen met Movisie organiseert. Wethouder Marianne Smitsmans: ‘Wij zien geen problemen, maar kansen. Hoe kun je als chronisch zieke nog wél een betekenisvol leven leiden? Dat is onze visie op positieve gezondheid.’
Na gemeente Oude-IJsselstreek start nu Maarssen in de gemeente Stichtse Vecht met een proeftuin. Senior beleidsadviseur Sosja Rooijmans vertelt wat de gemeente beweegt. ‘Er is veel onwetendheid.’

Meer weten of meedoen? Neem contact op met:

Programmaleider proeftuinen / Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Programmaleider proeftuinen
Movisie