Spring naar content

Agora lanceert boekje met handvaten voor Proeftuinen en ervaringen Oude IJsselstreek

De palliatieve benadering bekeken als moestuin: wat is ervoor nodig om te groeien?

14 september 2021

Hoe werk je zo goed mogelijk samen in de palliatieve fase, rondom cliënten die ongeneeslijk ziek zijn of kwetsbaar door een hoge leeftijd? En hoe bereik je die andere professional? Hoe zorg je dat er aandacht is voor zowel het psychische, sociale, medische aspect als voor zingeving bij de cliënt én de naasten? Hoe zie je de mens in z’n geheel? In dit Proeftuinboekje probeert Agora antwoord te geven op die vragen. In deze uitgave delen professionals uit de gemeente Oude IJsselstreek, die deelnamen aan dit Proeftuin-project, hun ervaringen. 

Agora's Proeftuinen boekje op confetti

Waarom proeftuinen

Proeftuinen zijn een aantrekkelijk middel om te inventariseren wat nu echt waardevol is. Bij Agora denken we niet vanuit systemen, maar kijken we vanuit mensen. Dat maakt een wereld van verschil. In beleidsstukken valt nogal eens het woord “eigen regie”. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk betekent dit vaak dat mensen zelf hun hulpvraag moeten formuleren. Dat is ontzettend moeilijk, waardoor velen pas in een crisissituatie aan de bel trekken.

Zorg dat mensen het leven kunnen leiden dat ze graag willen

Kim Hanselman (wijkverpleegkundige)

De meerwaarde van Proeftuinen

‘Zorg dat mensen het leven kunnen leiden dat ze graag willen’, aldus wijkverpleegkundige Kim Hanselman. Een van de zes deelnemers aan de proeftuin die aan het woord komt. Lees hoe een huisarts, een wmo consulent, een sociaal werker, de burgemeester, een wijkverpleegkundige en de adviseur Sociaal Domein hun ervaring delen en tips geven. Samenwerken, aandacht geven, echt naar elkaar luisteren, de casuïstiek centraal zetten én je kwetsbaar opstellen als professional blijkt daarin een gouden formule. Zo lukte het deze professionals om vakoverstijgend samen te werken ten gunste van de mens in de palliatieve fase.  

In het midden van het boekje de cyclus van stappen die – niet per se – in die volgorde zijn gezet. Zo ontdekten deze professionals in de cyclus hoe de meerwaarde van de Proeftuin in elkaar zit. 

Kijk op de Proeftuinpagina en lees het boekje!


Op deze pagina hebben we een overzichtelijke samenvatting staan van de interviews, de 10 ingrediënten van de proeftuin, quotes van de deelnemers en de bladerbare pdf. De uitgave is tevens te downloaden als PDF.

Meer weten over de proeftuinen?

Samen met Movisie start Agora in 2022 lokale proeftuinen om de samenwerking van professionals uit de zorg en het sociaal domein te verbeteren. 

• Alle informatie vind je op onze proeftuinen-pagina’s.
• Download het boekje ‘10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin’, met de ervaringen uit de gemeente Oude-IJsselstreek.
• Meer over samenwerken in lokale projecten

Doe mee!
Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je ook een proeftuin opstarten? Neem contact op via info@agora.nl.

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘Zingeving vraagt geen ingewikkelde gesprekken, maar vooral het vermogen om het te leren kennen’. Linda Modderkolk, promovenda aan het Radboudumc en geestelijk verzorger, verzorgt 2 oktober tijdens het symposium ‘Zingeving? Hoe dan?!’ een deelsessie over hoe je de dimensie zingeving kunt herkennen in verhalen van mensen. Lees haar blog over hoe zingeving gewoon past binnen je dagelijks werk.
Geestelijk verzorger Eline Hoorweg en neurologisch therapeut Irene Kruijssen verzorgen op 2 oktober samen een deelsessie over Zin en Zang tijdens het symposium Zingeving? Hoe dan?!, in Nijkerk. Lees hun blog over hoe zingeving en muziektherapie elkaar versterken.
Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.