Spring naar content

Agora lanceert boekje met handvaten voor Proeftuinen en ervaringen Oude IJsselstreek

De palliatieve benadering bekeken als moestuin: wat is ervoor nodig om te groeien?

14 september 2021

Hoe werk je zo goed mogelijk samen in de palliatieve fase, rondom cliënten die ongeneeslijk ziek zijn of kwetsbaar door een hoge leeftijd? En hoe bereik je die andere professional? Hoe zorg je dat er aandacht is voor zowel het psychische, sociale, medische aspect als voor zingeving bij de cliënt én de naasten? Hoe zie je de mens in z’n geheel? In dit Proeftuinboekje probeert Agora antwoord te geven op die vragen. In deze uitgave delen professionals uit de gemeente Oude IJsselstreek, die deelnamen aan dit Proeftuin-project, hun ervaringen. 

Agora's Proeftuinen boekje op confetti

Waarom proeftuinen

Proeftuinen zijn een aantrekkelijk middel om te inventariseren wat nu echt waardevol is. Bij Agora denken we niet vanuit systemen, maar kijken we vanuit mensen. Dat maakt een wereld van verschil. In beleidsstukken valt nogal eens het woord “eigen regie”. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk betekent dit vaak dat mensen zelf hun hulpvraag moeten formuleren. Dat is ontzettend moeilijk, waardoor velen pas in een crisissituatie aan de bel trekken.

Zorg dat mensen het leven kunnen leiden dat ze graag willen

Kim Hanselman (wijkverpleegkundige)

De meerwaarde van Proeftuinen

‘Zorg dat mensen het leven kunnen leiden dat ze graag willen’, aldus wijkverpleegkundige Kim Hanselman. Een van de zes deelnemers aan de proeftuin die aan het woord komt. Lees hoe een huisarts, een wmo consulent, een sociaal werker, de burgemeester, een wijkverpleegkundige en de adviseur Sociaal Domein hun ervaring delen en tips geven. Samenwerken, aandacht geven, echt naar elkaar luisteren, de casuïstiek centraal zetten én je kwetsbaar opstellen als professional blijkt daarin een gouden formule. Zo lukte het deze professionals om vakoverstijgend samen te werken ten gunste van de mens in de palliatieve fase.  

In het midden van het boekje de cyclus van stappen die – niet per se – in die volgorde zijn gezet. Zo ontdekten deze professionals in de cyclus hoe de meerwaarde van de Proeftuin in elkaar zit. 

Kijk op de Proeftuinpagina en lees het boekje!


Op deze pagina hebben we een overzichtelijke samenvatting staan van de interviews, de 10 ingrediënten van de proeftuin, quotes van de deelnemers en de bladerbare pdf. De uitgave is tevens te downloaden als PDF.

Meer weten over de proeftuinen?

Samen met Movisie start Agora in 2022 lokale proeftuinen om de samenwerking van professionals uit de zorg en het sociaal domein te verbeteren. 

• Alle informatie vind je op onze proeftuinen-pagina’s.
• Download het boekje ‘10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin’, met de ervaringen uit de gemeente Oude-IJsselstreek.
• Meer over samenwerken in lokale projecten

Doe mee!
Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je ook een proeftuin opstarten? Neem contact op via info@agora.nl.

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Kwaliteit van leven in de laatste fase gaat, naast lichamelijk welzijn, ook om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we alleen met passende zorg én ondersteuning die past bij de waarden, wensen, behoeften en de leefomgeving van mensen. Tijdens ‘Connecting Communities – Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg’ gaan we dieper in op de sociale aspecten van palliatieve zorg.
De impact van de diagnose Parkinson, net als vele andere ongeneeslijke ziektes of aandoeningen, heeft niet alleen invloed op het leven van deze persoon, maar ook op het leven van zijn of haar naasten. ‘Je krijgt de diagnose samen.’ Lees het hele verslag van de webinar ‘Oog voor naasten’.
In onze samenleving is steeds meer aandacht voor vragen over het leven: zingevingsvragen. Na de ontzuiling is het antwoord hierop moeilijk te vinden. Daarom is er sinds 2018, vanuit de overheid, de subsidieregeling Geestelijke Verzorging in de thuissituatie. Wat is de stand van zaken? Welk gereedschap is er om bekendheid aan Geestelijke Verzorging Thuis te geven?