Spring naar content

Vijf voorbeelden van zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven

14 juni 2023

De preview van de film ‘Connecting Communities – Inspiring perspectives on palliative care’ werd woensdag 14 juni met veel enthousiasme en waardering bekeken tijdens de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’, van Agora en PZNL.

In de film zijn vijf mooie voorbeelden te zien van ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven. De lange versie is vanaf 15 juni te zien op het EAPC World Congress in Rotterdam.

Bekijk de preview van de film ‘Connecting communities – Inspiring perspectives on palliatieve care’ (12.01 min.)

De vijf inspirerende voorbeelden in de film zijn opgenomen in Maarssen-  Gemeente Stichtse Vecht en in de regio Rotterdam.

Maarssen is één van de proeftuinen ‘Léven tot het einde’ van Agora en Movisie. In een proeftuin worden professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein op lokaal niveau met elkaar verbonden om samen de beste palliatieve ondersteuning en zorg voor inwoners te realiseren.

Het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken laat zien wat geestelijk verzorgers betekenen voor mensen die te maken hebben ongeneeslijk ziek zijn, met verlies en rouw. Eén van de nabestaanden die in de film aan het woord komen, neemt ook deel in het panel dat de pre-conference vanmiddag afsluit.

Dat Villa TrösT Drechtsteden in Dordrecht een hele bijzondere plek is wordt al snel duidelijk in de film. Een plek waar je samen of alleen kunt rouwen. Waar met rituelen, workshops of door samen een kop koffie te drinken, ruimte ontstaat voor het verwerken van verdriet en afscheid.

De Compassievolle Hogeschool Rotterdam is een voorbeeld van een compassionate community: een gemeenschap waar aandacht is voor ziekte, zorgen, sterven en rouw.

Zorgvrijstaat Rotterdam in de wijk Delfshaven laat tenslotte zien wat je in een buurt kunt bereiken als je de moeite neemt elkaar te leren kennen, elkaar wilt helpen en uiteindelijk ook voor elkaar wilt zorgen bij ziekte of rouw. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Luisteren naar wat iemand bezighoudt, waar iemand zich zorgen over maakt of naar uitziet, is een passieve vorm van doen, maar niet niks. Hoe schakel je als zorgverlener van de oplos-modus naar de luister-stand? Niecky Fruneaux en Nico van der Leer zijn er duidelijk over: Zorgen begint met luisteren.
Guido Schürmann, beleidsmedewerker bij Agora, is één van de coaches van het nieuwe LeerDoeDeeltraject ‘Het goede gesprek’ van Waardigheid en Trots, van Agora en Vilans. Hij schreef een persoonlijk opiniestuk over spreken over sterven en het leven omarmen.
Longarts Karin Pool vond het als beginnend arts lastig om over zingeving te praten in de spreekkamer. Nu ziet ze zingeving als de meest basale, gegronde dimensie. ‘Het heeft me persoonlijk en in mijn werk verrijkt en ik denk dat veel patiënten zich echt gezien en gehoord voelen.’