Spring naar content

Vijf voorbeelden van zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven

14 juni 2023

De preview van de film ‘Connecting Communities – Inspiring perspectives on palliative care’ werd woensdag 14 juni met veel enthousiasme en waardering bekeken tijdens de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’, van Agora en PZNL.

In de film zijn vijf mooie voorbeelden te zien van ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven. De lange versie is vanaf 15 juni te zien op het EAPC World Congress in Rotterdam.

Bekijk de preview van de film ‘Connecting communities – Inspiring perspectives on palliatieve care’ (12.01 min.)

De vijf inspirerende voorbeelden in de film zijn opgenomen in Maarssen-  Gemeente Stichtse Vecht en in de regio Rotterdam.

Maarssen is één van de proeftuinen ‘Léven tot het einde’ van Agora en Movisie. In een proeftuin worden professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein op lokaal niveau met elkaar verbonden om samen de beste palliatieve ondersteuning en zorg voor inwoners te realiseren.

Het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken laat zien wat geestelijk verzorgers betekenen voor mensen die te maken hebben ongeneeslijk ziek zijn, met verlies en rouw. Eén van de nabestaanden die in de film aan het woord komen, neemt ook deel in het panel dat de pre-conference vanmiddag afsluit.

Dat Villa TrösT Drechtsteden in Dordrecht een hele bijzondere plek is wordt al snel duidelijk in de film. Een plek waar je samen of alleen kunt rouwen. Waar met rituelen, workshops of door samen een kop koffie te drinken, ruimte ontstaat voor het verwerken van verdriet en afscheid.

De Compassievolle Hogeschool Rotterdam is een voorbeeld van een compassionate community: een gemeenschap waar aandacht is voor ziekte, zorgen, sterven en rouw.

Zorgvrijstaat Rotterdam in de wijk Delfshaven laat tenslotte zien wat je in een buurt kunt bereiken als je de moeite neemt elkaar te leren kennen, elkaar wilt helpen en uiteindelijk ook voor elkaar wilt zorgen bij ziekte of rouw. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘Zingeving is steeds belangrijker in onze maatschappij’, aldus Anne Stael, coördinator van het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken in de nieuwe film. ‘Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met ingrijpende veranderingen. Zoals een ongeneeslijke ziekte, ouder worden of het (naderend) afscheid van een naaste. Dan is het heel fijn om met een geestelijk verzorger erover te praten.’ Geestelijk verzorgers zijn experts op het gebied van zingevingsvragen.
In samenwerking met studenten van de Open Universiteit inventariseert Agora wat mogelijk en wenselijk is op het gebied van digitalisering in de palliatieve zorg. In een artikel van ICT&Health licht Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, toe wat technologie zou kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven.
Inwoners met een ongeneeslijke ziekte zijn als doelgroep nog onvoldoende zichtbaar in beleid, aldus Arjan Koreman, beleidsmedewerker Sociaal Domein in Zundert. Hij is enthousiast over de Proeftuin Zundert, waar de focus ligt op geïntegreerde aandacht voor palliatieve ondersteuning en zorg.