Spring naar content

Vijf voorbeelden van zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven

14 juni 2023

De preview van de film ‘Connecting Communities – Inspiring perspectives on palliative care’ werd woensdag 14 juni met veel enthousiasme en waardering bekeken tijdens de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’, van Agora en PZNL.

In de film zijn vijf mooie voorbeelden te zien van ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven. De lange versie is vanaf 15 juni te zien op het EAPC World Congress in Rotterdam.

Bekijk de preview van de film ‘Connecting communities – Inspiring perspectives on palliatieve care’ (12.01 min.)

De vijf inspirerende voorbeelden in de film zijn opgenomen in Maarssen-  Gemeente Stichtse Vecht en in de regio Rotterdam.

Maarssen is één van de proeftuinen ‘Léven tot het einde’ van Agora en Movisie. In een proeftuin worden professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein op lokaal niveau met elkaar verbonden om samen de beste palliatieve ondersteuning en zorg voor inwoners te realiseren.

Het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken laat zien wat geestelijk verzorgers betekenen voor mensen die te maken hebben ongeneeslijk ziek zijn, met verlies en rouw. Eén van de nabestaanden die in de film aan het woord komen, neemt ook deel in het panel dat de pre-conference vanmiddag afsluit.

Dat Villa TrösT Drechtsteden in Dordrecht een hele bijzondere plek is wordt al snel duidelijk in de film. Een plek waar je samen of alleen kunt rouwen. Waar met rituelen, workshops of door samen een kop koffie te drinken, ruimte ontstaat voor het verwerken van verdriet en afscheid.

De Compassievolle Hogeschool Rotterdam is een voorbeeld van een compassionate community: een gemeenschap waar aandacht is voor ziekte, zorgen, sterven en rouw.

Zorgvrijstaat Rotterdam in de wijk Delfshaven laat tenslotte zien wat je in een buurt kunt bereiken als je de moeite neemt elkaar te leren kennen, elkaar wilt helpen en uiteindelijk ook voor elkaar wilt zorgen bij ziekte of rouw. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.