Spring naar content

Vijf voorbeelden van zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven

14 juni 2023

De preview van de film ‘Connecting Communities – Inspiring perspectives on palliative care’ werd woensdag 14 juni met veel enthousiasme en waardering bekeken tijdens de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’, van Agora en PZNL.

In de film zijn vijf mooie voorbeelden te zien van ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven. De lange versie is vanaf 15 juni te zien op het EAPC World Congress in Rotterdam.

Bekijk de preview van de film ‘Connecting communities – Inspiring perspectives on palliatieve care’ (12.01 min.)

De vijf inspirerende voorbeelden in de film zijn opgenomen in Maarssen-  Gemeente Stichtse Vecht en in de regio Rotterdam.

Maarssen is één van de proeftuinen ‘Léven tot het einde’ van Agora en Movisie. In een proeftuin worden professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein op lokaal niveau met elkaar verbonden om samen de beste palliatieve ondersteuning en zorg voor inwoners te realiseren.

Het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken laat zien wat geestelijk verzorgers betekenen voor mensen die te maken hebben ongeneeslijk ziek zijn, met verlies en rouw. Eén van de nabestaanden die in de film aan het woord komen, neemt ook deel in het panel dat de pre-conference vanmiddag afsluit.

Dat Villa TrösT Drechtsteden in Dordrecht een hele bijzondere plek is wordt al snel duidelijk in de film. Een plek waar je samen of alleen kunt rouwen. Waar met rituelen, workshops of door samen een kop koffie te drinken, ruimte ontstaat voor het verwerken van verdriet en afscheid.

De Compassievolle Hogeschool Rotterdam is een voorbeeld van een compassionate community: een gemeenschap waar aandacht is voor ziekte, zorgen, sterven en rouw.

Zorgvrijstaat Rotterdam in de wijk Delfshaven laat tenslotte zien wat je in een buurt kunt bereiken als je de moeite neemt elkaar te leren kennen, elkaar wilt helpen en uiteindelijk ook voor elkaar wilt zorgen bij ziekte of rouw. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Agora nam deel aan de expertisesessies van het ministerie VWS waarin bestaande samenwerkingsverbanden tussen het sociaal en het medisch domein onder de loep zijn genomen. Deze samenwerking draagt bij aan het verlenen van passende zorg. Wat kunnen we leren van deze initiatieven, tegen welke knelpunten zien we in de praktijk en wat gaat goed?
Een manier om recht te doen aan de multidimensionale aard van sterven is om van de zorg en ondersteuning voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten, een publieke aangelegenheid te maken. Palliatieve zorg en ondersteuning zouden we moeten zien als een onderdeel van Public health, net als welvaartsziekten zoals obesitas. Aldus bestuurder Iris van Bennekom en beleidsmedewerker Berivan Yildiz in een verhelderend artikel.
Zingeving is hip, aldus woordartiest Tim Lenders in zijn wrap-up aan het einde van het symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding. De grote belangstelling voor het symposium en de brede variatie in deelnemers geeft aan dat zingeving een belangrijke dimensie is voor professionals in zorg en welzijn. Bekijk de impressie, de presentaties van de sprekers en de wrap-up van Tim Lenders.