Spring naar content

Samenwerken

Weet jij hoeveel mensen in de palliatieve fase jouw gemeente telt? Misschien meer dan je denkt als je beseft dat niet alleen mensen met een ongeneeslijke ziekte, maar ook kwetsbare ouderen tot deze groep behoren. Het sociaal domein heeft een steeds grotere rol in het leven van mensen in de laatste levensfase, ook nu mensen langer thuis wonen. Om hen goed te ondersteunen, is het belangrijk om goed samen te werken met ook zorgverleners, vrijwilligers en specialisten op het gebied van zingeving. Agora helpt je graag op weg.

Twee dames op de bank aan het werk

Instrumenten

Agora maakte een korte film over leven met Parkinson, aan de hand van het verhaal van Peter en Anita. Mét een handleiding om deze film te bekijken en na te bespreken met professionals en vrijwilligers.
Sociaal domein
Zorg
De palliatieve benadering bekeken als moestuin: wat is ervoor nodig om te groeien?
Sociaal domein
Zingeving
Zorg
Aan de hand van een gefilmd portret van Carla (met COPD) onderzochten deelnemers welke wensen en behoeften zij heeft op de 4 dimensies van de palliatieve benadering (fysiek, psychisch, sociaal, zingeving). Want Carla is méér dan een patiënt met COPD.

Feiten & cijfers

Hoeveel inwoners van jouw gemeente zijn ‘palliatief’?

Wist je dat iedereen met een aandoening waarvan zij niet meer kunnen genezen in de palliatieve fase zit? Vlak na de diagnose ligt de behoefte wellicht vooral op behandeling van de ziekte, voor zover mogelijk. In een later stadium kan dat langzaam verschuiven naar palliatieve ondersteuning.

Het betreft mensen met een aandoening zoals COPD en dementie. Maar ook mensen die kwetsbaar zijn door ouderdom zijn ‘palliatief’. Hoeveel mensen betreft dit in jouw gemeente?

De cijfers voor heel Nederland laten zien dat veel meer mensen de komende jaren palliatieve ondersteuning nodig hebben:

  • Aantal 75-plussers: + 86%
  • Aantal 90-plussers: + 151%
  • Aantal alleenwonende 75-plussers: +95%
  • Aantal 50-74 jarigen per 85-plusser (mogelijk mantelzorgers): – 57%
  • Aantal sterfgevallen ten gevolge van dementie: + 154%

Praktijkvoorbeelden

Guus Metzemaekers is huisarts in gemeente Oude IJsselstreek. Hij deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in zijn gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Hij vertelt over zijn inzichten en de ervaringen die hij opdeed. ‘Ik ontdekte dat ik medische oogkleppen op had’.
Lisette Polman is Wmo-consulent in gemeente Oude IJsselstreek. Ze deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in haar gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Ze vertelt over haar inzichten en de ervaringen die ze opdeed. ‘Wij kijken verder dan de traplift, dat zien anderen nu ook’.
Ron Mestrom is adviseur sociaal domein in gemeente Oude IJsselstreek. Hij deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in zijn gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Hij vertelt over zijn inzichten en de ervaringen die hij opdeed. ‘Het systeem heeft niet overal de schuld van’.