Spring naar content

Life events spelen grote rol in de palliatieve fase

Opmaat proeftuin met Huis aan het Water

26 oktober 2021

In Huis aan het Water in Katwoude is Agora een innovatieve samenwerking gestart. Michel Daenen, bestuurder van Huis aan het Water, opent de avond samen met Clémence Ross, directeur bestuurder Agora. Doel van de samenwerking is meer inzicht te krijgen in de levens van mensen in de palliatieve fase. Want die levens laten veel overeenkomsten zien.

De bevlogen burgemeester van de gemeente Waterland die de zin ziet van meer verbinding in haar gemeente, een enthousiaste huisarts die ook kritische vragen stelt, een praktijkondersteuner die mooie, soms heftige voorbeelden uit de praktijk deelt. De voorbeelden maken duidelijk dat  samenwerken tussen professionals mensen in de palliatieve fase veel kan opleveren. De aanwezige professionals, zo’n twintig, willen niets liever dan het goed doen voor mensen met een ongeneeslijke aandoening. De opbrengst van hun gesprekken is sowieso de urgentie: de noodzaak dat er eerder aangesloten wordt bij mensen. Hiermee kan meer problematiek wellicht voorkomen worden. .

Life events hangen samen

De opeenvolging van diverse life events in het leven van een ongeneeslijke zieke of iemand die kwetsbaar is door ouderdom is opvallend. Deze heftige momenten vinden vaak in korte tijd achter elkaar plaats en vooral: zonder goede interventie veroorzaakt het ene life event het andere: een domino-effect. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de meeste life events in grote mate voorspelbaar zijn. Bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek zijn, arbeidsongeschikt worden en dus een verhoogde kans op psychische problemen. Daar actie op ondernemen zou dus logisch zijn, maar gebeurt meestal nog niet. Agora en Huis aan het Water willen daar verandering in brengen en slaan de handen ineen om hier meer zicht op te krijgen.

De steentjes verbeelden de opeenvolging van life events die iemand mee kan maken gedurende de palliatieve fase, vanaf de diagnose

Dominosteentjes

Bram Buiting van Erwelzijn leidt een workshop Life events, die laat zien waar het om gaat en om welke aantallen. “We kunnen life events uitleggen maar het makkelijkste is om het effect zelf te ervaren. En dat kan simpel met dominosteentjes. De steentjes verbeelden de opeenvolging van life events die iemand mee kan maken gedurende de palliatieve fase, vanaf de diagnose. De aanwezigen mogen proberen een interventie te doen, zodat maar een deel van de steentjes omvalt. De meesten lukt dat niet. Alle steentjes vallen om. Totdat we een interventie doen: de steentjes verder uit elkaar zetten of er eentje tussenuit halen. Dat is dus precies wat in de praktijk ook zou moeten gebeuren.”

Proeftuin

“Agora richt zich op het vormgeven van proeftuinen en laat daarin zien dat samenwerken rondom mensen in de palliatieve fase ook echt werkt. De inzichten uit deze life event-sessies zullen daarin zeker worden meegenomen,” aldus Clémence Ross. “Ook andere modellen zoals het spinnenweb van Positieve Gezondheid en het ABC-model zullen we toetsen. Dat onderzoek draagt allemaal bij aan de landelijke expertise over de palliatieve fase.”

Verder lezen:
● Over life events door onze beleidsadviseur Carolien Neefjes: Life events hebben een enorme impact. Gelukkig zijn ze te voorspellen.
Stichting Huis aan het Water is een oncologisch nazorgcentrum. Zowel mensen die herstellende zijn als mensen in de ongeneeslijke fase kunnen er terecht voor psychosociale ondersteuning.
Erwelzijn is een initiatief van Stichting Welzijn Lochem. Doel: het sociaal domein helpen om de impact met preventief werken te vergroten door op het juiste moment, met de juiste persoon, met de juiste interventie opvolgende problematiek te voorkomen.
● Agora – léven tot het einde is een expertisecentrum dat zich inzet voor mensen in de palliatieve fase. Het verbindt zorg en het sociaal domein zodat mensen kunnen leven tot het einde op een manier die voor hen belangrijk is.


Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Kwaliteit van leven in de laatste fase gaat, naast lichamelijk welzijn, ook om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we alleen met passende zorg én ondersteuning die past bij de waarden, wensen, behoeften en de leefomgeving van mensen. Tijdens ‘Connecting Communities – Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg’ gaan we dieper in op de sociale aspecten van palliatieve zorg.
De impact van de diagnose Parkinson, net als vele andere ongeneeslijke ziektes of aandoeningen, heeft niet alleen invloed op het leven van deze persoon, maar ook op het leven van zijn of haar naasten. ‘Je krijgt de diagnose samen.’ Lees het hele verslag van de webinar ‘Oog voor naasten’.
In onze samenleving is steeds meer aandacht voor vragen over het leven: zingevingsvragen. Na de ontzuiling is het antwoord hierop moeilijk te vinden. Daarom is er sinds 2018, vanuit de overheid, de subsidieregeling Geestelijke Verzorging in de thuissituatie. Wat is de stand van zaken? Welk gereedschap is er om bekendheid aan Geestelijke Verzorging Thuis te geven?