Spring naar content

Mooie afsluiting van één van de proeftuinen van Agora

Huis aan het Water

22 april 2022

Agora organiseert lokale Proeftuinen vanuit zorg en sociaal domein om beter aan te sluiten bij wensen en behoeften van mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en hun naasten. In deze levensfase spelen verschillende life events. Dit zijn grote emotionele gebeurtenissen in het leven van mensen die veel invloed hebben op het gevoel van geluk en tevredenheid. Ziekte en dood van een partner staan in de top 10 van meest ingrijpende gebeurtenissen.

Een life event kan opeenvolgende problematiek veroorzaken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat door gezondheidsproblemen iemand arbeidsongeschikt kan raken waardoor er schulden, psychische problemen of een vergrote kans op scheiding kan ontstaan. In de Proeftuin Huis aan het Water hebben we vanuit life events en opeenvolgende problematiek met elkaar gezocht naar samenwerking tussen professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein.

Wat een inspirerende reis! Dertig mensen uit het veld van huisarts tot vrijwilliger, van wijkverpleegkundige tot jongerenwerker verbonden in een netwerk zochten een weg naar meer impact met preventief werken. En met succes!

Elke bijeenkomst startte met een verhaal van een ervaringsdeskundig omdat samenwerken geen doel op zich is maar een manier om beter aan te sluiten bij de levens van mensen en hun naasten. De proeftuin heeft naast mooie netwerkbijeenkomsten ook drie concrete innovatie projecten opgeleverd. De projecten richten zich op het versterken van de veerkracht van mensen die ongeneeslijk ziek zijn om daarmee opeenvolgende problematiek tijdens de levensfase zoveel mogelijk te voorkomen.

Stichting MOC Huis aan het Water zei er het volgende over:

Meer weten over de proeftuinen?

Samen met Movisie start Agora in 2022 lokale proeftuinen om de samenwerking van professionals uit de zorg en het sociaal domein te verbeteren. 

• Alle informatie vind je op onze proeftuinen-pagina’s.
• Download het boekje ‘10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin’, met de ervaringen uit de gemeente Oude-IJsselstreek.
• Meer over samenwerken in lokale projecten


Agora
info@agora.nl / 030 657 58 98

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.