Spring naar content

Mooie afsluiting van één van de proeftuinen van Agora

Huis aan het Water

22 april 2022

Agora organiseert lokale Proeftuinen vanuit zorg en sociaal domein om beter aan te sluiten bij wensen en behoeften van mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en hun naasten. In deze levensfase spelen verschillende life events. Dit zijn grote emotionele gebeurtenissen in het leven van mensen die veel invloed hebben op het gevoel van geluk en tevredenheid. Ziekte en dood van een partner staan in de top 10 van meest ingrijpende gebeurtenissen.

Een life event kan opeenvolgende problematiek veroorzaken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat door gezondheidsproblemen iemand arbeidsongeschikt kan raken waardoor er schulden, psychische problemen of een vergrote kans op scheiding kan ontstaan. In de Proeftuin Huis aan het Water hebben we vanuit life events en opeenvolgende problematiek met elkaar gezocht naar samenwerking tussen professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein.

Wat een inspirerende reis! Dertig mensen uit het veld van huisarts tot vrijwilliger, van wijkverpleegkundige tot jongerenwerker verbonden in een netwerk zochten een weg naar meer impact met preventief werken. En met succes!

Elke bijeenkomst startte met een verhaal van een ervaringsdeskundig omdat samenwerken geen doel op zich is maar een manier om beter aan te sluiten bij de levens van mensen en hun naasten. De proeftuin heeft naast mooie netwerkbijeenkomsten ook drie concrete innovatie projecten opgeleverd. De projecten richten zich op het versterken van de veerkracht van mensen die ongeneeslijk ziek zijn om daarmee opeenvolgende problematiek tijdens de levensfase zoveel mogelijk te voorkomen.

Stichting MOC Huis aan het Water zei er het volgende over:

Meer weten over de proeftuinen?

Samen met Movisie start Agora in 2022 lokale proeftuinen om de samenwerking van professionals uit de zorg en het sociaal domein te verbeteren. 

• Alle informatie vind je op onze proeftuinen-pagina’s.
• Download het boekje ‘10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin’, met de ervaringen uit de gemeente Oude-IJsselstreek.
• Meer over samenwerken in lokale projecten


Agora
info@agora.nl / 030 657 58 98

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Kwaliteit van leven in de laatste fase gaat, naast lichamelijk welzijn, ook om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we alleen met passende zorg én ondersteuning die past bij de waarden, wensen, behoeften en de leefomgeving van mensen. Tijdens ‘Connecting Communities – Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg’ gaan we dieper in op de sociale aspecten van palliatieve zorg.
De impact van de diagnose Parkinson, net als vele andere ongeneeslijke ziektes of aandoeningen, heeft niet alleen invloed op het leven van deze persoon, maar ook op het leven van zijn of haar naasten. ‘Je krijgt de diagnose samen.’ Lees het hele verslag van de webinar ‘Oog voor naasten’.
In onze samenleving is steeds meer aandacht voor vragen over het leven: zingevingsvragen. Na de ontzuiling is het antwoord hierop moeilijk te vinden. Daarom is er sinds 2018, vanuit de overheid, de subsidieregeling Geestelijke Verzorging in de thuissituatie. Wat is de stand van zaken? Welk gereedschap is er om bekendheid aan Geestelijke Verzorging Thuis te geven?