Spring naar content

Levensvragen bij het ontbijt

29 juni 2021

Afgelopen vrijdag startte de eerste nationale Dag van de Levensvragen met een uitgebreid ontbijt. Behalve directeur Clémence Ross van Agora zaten onder anderen zangeres en cabaretière Karin Bloemen, longarts Sander de Hosson en (zorg)professionals, bestuurders en pleitbezorgers van zingeving aan tafel. Met als doel aandacht te vragen voor levensvragen en de verhalen daarachter.

Daarnaast vonden in het hele land op deze eerste Dag van de Levensvragen diverse (online) workshops en webinars plaats. De Centra voor Levensvragen en Netwerken Integrale Kindzorg waren de hele dag te bereiken voor vragen via het landelijke telefoonnummer 085-00 43 063. Het Netwerk Integrale Kindzorg introduceerde de e-learning ‘Verlies en rouw in de kinderpalliatieve zorg’. Daarnaast was er aandacht voor deze speciale dag in de landelijke en regionale media.

Tijdens het landelijke Levensvragenontbijt spraken (zorg)professionals, politici, bestuurders en pleitbezorgers van zingeving over hoe je nog beter het gesprek over levensvragen aan kunt gaan in het werk met patiënten, cliënten en inwoners of binnen je  organisatie. Het ontbijt startte met het indrukwekkende verhaal van twee sprekers over hun eigen ervaringen vanuit het persoonlijk leven en werk. Ook gingen de deelnemers met elkaar in gesprek en deelden ervaringen vanuit verschillende perspectieven.

Kwaliteit van leven

Het vertellen van levensverhalen, ook aan elkaar als zorgprofessionals, is belangrijk. Mensen wonen langer thuis en worden ouder. Hoewel de meesten tegenwoordig minder binding hebben met een levensbeschouwelijke instantie, blijft de behoefte aan zingeving onverminderd groot. Goede lokale ondersteuning bij zingeving en levensvragen kan meer eigen regie, kracht, perspectief en acceptatie bieden en verhoogt de kwaliteit van leven.

Meer informatie:
– Meer weten over hoe De Dag van de Levensvragen was? Lees dit artikel ook: https://www.agora.nl/nieuws/25-juni-dag-van-de-levensvragen/
– Praten over levensvragen Agora: https://www.agora.nl/pratenoverlevensvragen

Om aandacht te vragen voor levens- en zingevingsvragen vindt op vrijdag 25 juni de eerste Dag van de Levensvragen plaats.

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.