Spring naar content

Evenementen

Georganiseerd door: FiniVita/Leerhuizen palliatieve zorg, Zuyderland, Agora en de Universiteit van Humanistiek
Georganiseerd door: Hogeschool Rotterdam, HBO Drechtsteden
Georganiseerd door: Agora en Stichting PaTz

Laatste nieuws

Alina van Dalen en Etje Verhagen speelden de hoofdrol in de film die werd vertoond tijdens de online sessie van ‘Zingeving in de zorgpraktijk’. Beiden waren live aanwezig om hun kennis te delen met ruim 100 professionals en vrijwilligers.
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is door bijna alle landelijke organisaties in de zorg ondertekend. Agora pleit voor echte waardengedreven zorg en het stimuleren van harde én zachte waarden.
In publicaties van de RVS en een boek van Marli Huijer komt een belangrijk thema naar voren: hoe vandaag de dag wordt omgegaan met sterven. Guido Schürmann licht drie elementen uit die hierbij belangrijk zijn: tijd, menselijkheid en sociaal weefsel.
Jeroen Hasselaar is benoemd tot bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij Agora.
In gesprek met deelnemers aan de proeftuin Maarssen: Marieke Reversma en Dennis Duiker van Welzijn Stichtse Vecht. ‘De sociaal-maatschappelijke kant verdient net zoveel aandacht als de medische kant.’
Zorg en welzijn met elkaar verbinden zodat mensen goede, tijdige en passende zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Dat is de gedachte achter de proeftuin die onlangs in Maarssen startte over succesvol samenwerken voor mensen in de laatste levensfase.
Agora heeft sinds kort een nieuwe bestuurder: Iris van Bennekom. Wie is deze doorgewinterde leidinggevende? En hoe is zij hier terecht gekomen? Een gesprek over palliatieve zorg, de kwaliteit van leven en grote uitdagingen.
Sommige tools zijn veel breder inzetbaar dan vooraf gedacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase. De richtlijn kan ook buiten de palliatieve fase van veel nut zijn, zo bleek tijdens een druk bezochte videosessie.
Meelevende gemeenschappen, suggereert Google Translate. Dat maakt voor de Nederlandse leek al duidelijker wat de oprichters van het splinternieuwe lerend netwerk Compassionate Communities voor ogen staat. Hun hoofdboodschap is: palliatieve zorg is óók een publieke aangelegenheid. Maar dat gaat niet vanzelf…
'Vreemd maar toch ook bemoedigend dat het leven rijker wordt als we de dood in de ogen kijken.' Schrijft Miranda Coehoorn in haar nieuwste blog. Over baanbrekende boeken, blogs en bewustwording.