Spring naar content

Laatste nieuws

Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar 'Durf te vragen! - Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase' werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
In de webinar De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM) spraken Jim van Os, Michael Milo en Marina Kesler over de noodzaak en implementatie van deze sociale benadering. En over hun ervaringen met GEM in de praktijk en welke uitdagingen, parels en succesfactoren zij daarbij tegenkomen.
Eind 2024 startte SocialPal, een landelijk onderzoek naar initiatieven en resultaten van samenwerking tussen zorg en het sociaal domein in de laatste levensfase. SocialPal is een initiatief van Nivel, Amsterdam UMC en Agora en wordt gesubsidieerd door ZonMw. Op welke vragen willen de onderzoekers antwoord? Wat gaan ze opleveren, eind 2026?
Wanneer de medische wereld zijn grenzen bereikt, wordt pas echt duidelijk wat telt: een mensgerichte benadering waarin zorgverleners, het sociaal domein en de gemeenschap samen optrekken. Hoe geef je dat vorm? Samen met experts en met inspirerende voorbeelden geven we antwoord op die vraag.
Professionals in het sociaal domein vinden zingevingsondersteuning bij hun werk horen, maar voelen vaak een handelingsverlegenheid hierbij. Ook vinden ze het soms lastig om zingevingsvragen te herkennen bij cliënten. Dit blijkt uit de Kennissynthese Zonder Zin geen Welzijn. De Kennissynthese stond 11 februari centraal in de webinar Zonder Zin geen Welzijn, van Agora en BPSW. Lees het impressieverslag van deze webinar, vol tips en inspiratie.
Waarom is samenwerking tussen het sociaal domein en de zorgsector belangrijk bij de ondersteuning en zorg aan mensen in de laatste levensfase? Welke behoeften spelen er en hoe draagt goede samenwerking bij aan betere ondersteuning? In een nieuwe animatiefilm van Agora en PZNL wordt antwoord gegeven op deze en andere vragen.
Palliatieve zorg zou reguliere zorg moeten zijn, net zoals preventieve zorg en curatieve zorg dat zijn. Daarbij zou nazorg voor professionals net zo gewoon moeten zijn als nazorg voor naasten en nabestaanden. Lees meer over deze en andere opvallende uitkomsten van de enquête die Agora en VPTZ hielden op het Nursing jaarcongres palliatieve zorg.
Wat maakt samenwerking tussen zorg en sociaal domein in de laatste levensfase zo belangrijk en tegelijk ook lastig? En waar liggen kansen en mogelijkheden om deze samenwerking wel van de grond te krijgen? ‘Het begint met bestuurders die samenwerking willen faciliteren, zodat professionals tijd en ruimte krijgen om elkaar te leren kennen en samen te werken.', aldus Arjan Koreman, beleidsmedewerker Sociaal Domein (Wmo) bij de gemeente Zundert en ambassadeur voor het bewustwordingsproject 'Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein' van Agora en PZNL.
De leerwerkplaatsen van Agora zijn binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) goedgekeurd als kansrijk project. Dat betekent dat organisaties financiële en praktische ondersteuning kunnen krijgen voor het organiseren van een leerwerkplaats, waarin de samenwerking wordt gestimuleerd tussen mensen en organisaties in de palliatieve zorg en het sociaal domein.