Spring naar content

Eerste speeddate-videosessie Agora groot succes

25 januari 2021

Bijna 50 deskundigen uit het Channel Palliatieve zorg maakten op maandag 25 januari met elkaar kennis tijdens Agora’s eerste videosessie met speeddating. In het palliatieve werkveld zijn mensen uit veel verschillende beroepsgroepen actief. Sociaal werkers, geestelijk verzorgers, vrijwilligers, WMO-consulenten en netwerkcoördinatoren. Het team van Agora nodigde de aanwezigen uit om aan de hand van uitdagende vragen met elkaar in gesprek te gaan.

Samenwerken doe je vooral graag met mensen die je al kent. Maar hoe leer je nieuwe mensen in je werkveld kennen? En welke specialisten in jouw omgeving kunnen je helpen met vragen rond de palliatieve fase? Dagvoorzitter Guido Schürmann, beleidsadviseur Agora zingeving en geestelijke verzorging, liet aan de hand van een Infographic zien welke vragen er spelen rond de palliatieve fase. Dit zijn vragen op Lichamelijk, Psychisch, Sociaal gebied en rond Zingeving. In een tweede Infographic liet Guido zien welke beroepsgroepen allemaal een rol (kunnen) spelen in de palliatieve fase.

Digitale dates

Vervolgens kregen de 50 professionals de mogelijkheid om collega’s uit andere beroepsgroepen te ontmoeten. Ze spraken elkaar in duo’s in digitale break out rooms. In verschillende ‘dates’ bespraken ze wat ze professioneel aan elkaar zouden kunnen hebben, met welke beroepsgroep ze graag in contact zouden komen en welke vooroordeel er over hun beroep bestaat.
Na elke speeddate vroeg Guido een deelnemer om kort te reageren op zijn of haar ontmoeting. Een wijkverpleegkundige sprak met een WMO-consulent die ook rouw- en verliesbegeleiding verzorgt over wat je kunt doen als je weet dat iemand gaat sterven. “Vaak gaat het over rouw en verlies, maar wat doe je in het traject daarvoor, in de palliatieve fase?

Ontmoetingen en vooroordelen

Een geestelijk verzorger ontmoette een coach in rouw, verlies en sterven. Daarna deelden professionals vooroordelen over hun beroep zoals dat het altijd zwaar zou zijn om in een hospice te werken, dat je als geestelijk verzorger een priester of dominee moet zijn of dat je als beleidsmedewerker ver van de dagelijkse praktijk af staat.
Een professionele zangeres die optreedt voor mensen die niet meer naar het theater kunnen ging in gesprek met een medewerker van een verpleeghuis over hoe je oprecht contact legt met mensen die heel kwetsbaar zijn. Deelnemers waren heel enthousiast over hun gesprekken. “We hebben gegevens uitgewisseld en het blijft niet bij dit ene gesprek”, was een veelgehoorde reactie.

7000 professionals

Na de speeddates kregen deelnemers een tour waarbij Simme van de Lustgraaf van 1Sociaal domein uitlegde hoe we met zijn allen het channel Palliatieve benadering optimaal kunnen benutten. En welke channels mogelijk nog meer interessant zijn. Met 7000 deelnemende professionals is 1Sociaal domein inmiddels ook een zeer interessant platform om (nog meer) nieuwe contacten te leggen.
Kortom: een succesvolle eerste speeddatesessie die zeker een vervolg verdient.

Met welke beroepsgroep zou je meer contact willen? In deze Infographic kun je voor jezelf een plan maken voor het leggen van nieuwe contacten in het werkveld.

Wist je dat je de Infographics van Agora kunt gebruiken voor je eigen presentaties?


Actuele nieuwsberichten

Sociaal werkers zijn in hun element als ze praktische oplossingen kunnen bieden. Maar praktische problemen gaan vaak hand in hand met zingevingsvraagstukken. Hoe herken je die en hoe ga je ermee om? Daarover ging de masterclass ‘Zingevingszorg in het sociaal domein’.
Mensen die in de zoektocht naar zingeving vastlopen, gaan met hun klachten steeds vaker naar de huisartsenpraktijk. Hoe herken je zingevingsvragen als huisarts of praktijkondersteuner (POH)? En hoe kun je je patiënt helpen? Daarover ging de masterclass ‘Zingevingszorg bij huisarts en POH’.
De nieuwe visual Life-events en opeenvolgende problematiek laat zien tot welke opeenvolgende problemen een ongeneeslijke ziekte kunnen leiden. Voor degene die ziek is én voor naasten. In het privéleven als partner of als ouder. Ook als het gaat om werk, inkomen en mee blijven doen in de maatschappij. Het maakt duidelijk dat ongeneeslijk ziek zijn een zorg, maar vooral een sociaal vraagstuk is.