Spring naar content

Nieuwe wetenschappelijke kennis over het werk van geestelijk verzorgers thuis

25 mei 2022

Aandacht voor zingeving en levensvragen – ook wel ‘spirituele zorg’ genoemd – is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Geestelijk verzorgers zijn specialist in spirituele zorg. Ze begeleiden patiënten en hun familie niet alleen in zorginstellingen maar de laatste jaren ook steeds vaker thuis. Maar dat vraagt wel om nauwe samenwerking tussen geestelijk verzorgers en andere zorgverleners die te maken hebben met zingevingsvraagstukken.

Hoe organiseer je die samenwerking goed? De afgelopen jaren hebben in het kader van Palliantie vanuit ZonMw onderzoekers in drie onderzoeksprojecten samengewerkt en zich hierin verdiept. Die drie samen vormen het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging, kortweg het PLOEG-project. De drie onderzoeken focussen allemaal op de ontwikkeling van Geestelijke Verzorging Thuis, maar doen dat ieder op een eigen manier.

  • PLOEG 1 kijkt naar de infrastructuur en hoe Geestelijke Verzorging Thuis aansluit bij de behoefte van mensen en de inzet van geestelijke verzorging.
  • In PLOEG 2 is een model ontwikkeld op basis van onderzoek over het werk van geestelijk verzorgers. Wat doen ze nu precies en waarom? Verhelderend, inspirerend en relevant voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn.
  • PLOEG 3 heeft een tool opgeleverd waarmee professionals kunnen doorverwijzen naar geestelijke verzorging.

De drie PLOEG-projecten hebben ook instrumenten opgeleverd om zingeving en geestelijke verzorging thuis nog beter te organiseren. En dat is goed nieuws, vindt Guido Schürmann, projectleider Geestelijke Verzorging Thuis en beleidsadviseur Zingeving en Sociaal Domein bij Agora. ‘Mooi dat er dankzij de PLOEG-onderzoeken nu meer wetenschappelijk kennis is over de praktijk van Geestelijke Verzorging Thuis. Dankzij de onderzoeksresultaten en de instrumenten die de PLOEG-onderzoekers hebben ontwikkeld zullen nog meer mensen met hun levensvragen bij geestelijk verzorgers kunnen aankloppen. Dat is grote winst.’

Op 30 september komt er een ‘kennisfestival’ met in elk geval de publiekspresentatie van de drie PLOEG-onderzoeken. Ook aan bod komen de opbrengst van actieonderzoeken van ZonMw en een beeld van wat er in de Kenniswerkplaats zingeving en geestelijke verzorging gebeurt.

Handige links


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Hoe vanzelfsprekend de gedachte ook is dat ieder mens een holistisch wezen is, in de dagelijkse praktijkis onze ingebouwde reparatiereflex vaak leidend: we zoeken direct naar een antwoord op een vraag of naar een oplossing voor een probleem. Maar wat als we in dat korte moment van persoonlijk contact het lef (of het besef) hebben om ons te richten op wat er écht toe doet?
Huisarts en universitair docent Pieter Barnhoorn heeft steeds meer moeite met het woord diagnose. ‘Verhalen verdwijnen waar diagnoses verschijnen’ meent hij. Lees zijn hele column, dat hij schreef in aanloop naar zijn plenaire lezing en deelsessie op het symposium Zingeving in de spreekkamer, op 16 april.
De veelzijdige woordkunstenaar Tim Lenders verzorgt op 16 april twee korte creatieve en inspirerende spoken word sessies op het symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding. Tim Lenders zet aan tot nadenken en omdenken. Hij laat verder zien dat ook cultuur zingeving kan bieden.