Spring naar content

Nieuwe wetenschappelijke kennis over het werk van geestelijk verzorgers thuis

25 mei 2022

Aandacht voor zingeving en levensvragen – ook wel ‘spirituele zorg’ genoemd – is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Geestelijk verzorgers zijn specialist in spirituele zorg. Ze begeleiden patiënten en hun familie niet alleen in zorginstellingen maar de laatste jaren ook steeds vaker thuis. Maar dat vraagt wel om nauwe samenwerking tussen geestelijk verzorgers en andere zorgverleners die te maken hebben met zingevingsvraagstukken.

Hoe organiseer je die samenwerking goed? De afgelopen jaren hebben in het kader van Palliantie vanuit ZonMw onderzoekers in drie onderzoeksprojecten samengewerkt en zich hierin verdiept. Die drie samen vormen het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging, kortweg het PLOEG-project. De drie onderzoeken focussen allemaal op de ontwikkeling van Geestelijke Verzorging Thuis, maar doen dat ieder op een eigen manier.

  • PLOEG 1 kijkt naar de infrastructuur en hoe Geestelijke Verzorging Thuis aansluit bij de behoefte van mensen en de inzet van geestelijke verzorging.
  • In PLOEG 2 is een model ontwikkeld op basis van onderzoek over het werk van geestelijk verzorgers. Wat doen ze nu precies en waarom? Verhelderend, inspirerend en relevant voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn.
  • PLOEG 3 heeft een tool opgeleverd waarmee professionals kunnen doorverwijzen naar geestelijke verzorging.

De drie PLOEG-projecten hebben ook instrumenten opgeleverd om zingeving en geestelijke verzorging thuis nog beter te organiseren. En dat is goed nieuws, vindt Guido Schürmann, projectleider Geestelijke Verzorging Thuis en beleidsadviseur Zingeving en Sociaal Domein bij Agora. ‘Mooi dat er dankzij de PLOEG-onderzoeken nu meer wetenschappelijk kennis is over de praktijk van Geestelijke Verzorging Thuis. Dankzij de onderzoeksresultaten en de instrumenten die de PLOEG-onderzoekers hebben ontwikkeld zullen nog meer mensen met hun levensvragen bij geestelijk verzorgers kunnen aankloppen. Dat is grote winst.’

Op 30 september komt er een ‘kennisfestival’ met in elk geval de publiekspresentatie van de drie PLOEG-onderzoeken. Ook aan bod komen de opbrengst van actieonderzoeken van ZonMw en een beeld van wat er in de Kenniswerkplaats zingeving en geestelijke verzorging gebeurt.

Handige links


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘More attention should be devoted to the capricious, often unpredictable variations when it comes to dying and mourning. The needs of dying people and mourners often vary greatly. Coordination and flexibility are therefore preconditions for effective support.’ Ethics adviser Laura Hartman speaks at the pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’ and she asks: How can we deal with dying, loss and mourning more effectively? Based on the RVS advisory report ‘Stervelingen – Beter Samenleven met de dood’ (Mortals – Living better with death) (2021), she addresses the future of palliative care.
‘De grillige, vaak onvoorspelbare variaties rond sterven en verlies, mogen meer aandacht krijgen. Ook de behoeften van stervenden en rouwenden lopen sterk uiteen. Afstemming en flexibiliteit zijn voorwaarden voor een goede ondersteuning.’ Adviseur Ethiek Laura Hartman geeft tijdens de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’ een lezing over de vraag: Hoe kunnen we beter omgaan met sterven, verlies en rouw? Gebaseerd op het RVS-rapport ‘Stervelingen – Beter Samenleven met de dood’ gaat ze in op de toekomst van de palliatieve zorg.
Kitty van de Ven, coördinator netwerk palliatieve zorg, is enthousiast over haar deelname aan de proeftuin Zundert. ‘De proeftuin stimuleert en inspireert tot meer ontmoetingen en ideeën. Dat kan alleen maar goed zijn.’