Spring naar content

Leerwerkplaatsen bevorderen samenwerking tussen sociaal domein en zorg

Impuls voor leerwerkplaatsen Agora als kansrijk project NPPZ II

4 februari 2025

De leerwerkplaatsen van Agora zijn binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) goedgekeurd als kansrijk project. Dat betekent dat organisaties financiële en praktische ondersteuning kunnen krijgen voor het organiseren van een leerwerkplaats, waarin de samenwerking wordt gestimuleerd tussen mensen en organisaties in de palliatieve zorg en het sociaal domein en welzijn.

NPPZII heeft voor kansrijke projecten financiële middelen beschikbaar, waarmee oa. (tijdelijke) projectleiding, vacatiegelden en bijeenkomsten betaald kunnen worden. Agora kan deze projecten ondersteunen en adviseren.

Binnen de leerwerkplaatsen wordt gebruikt gemaakt van de Proeftuin-methode, die Agora met Movisie eerder succesvol toepaste in onder andere Maarssen, Zundert en Roermond. Een leerwerkplaats biedt lokale organisaties uit de zorg en het sociaal domein de mogelijkheid elkaar te leren kennen, zodat ze kunnen samenwerken voor goede palliatieve ondersteuning en zorg van inwoners met een ongeneeslijke ziekte, kwetsbare ouderen en hun naasten. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsrelaties tussen professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg en het sociaal domein. Deze leiden tot kortere lijnen en een meer vroegtijdige inzet van zorg en ondersteuning.

Logboek
In het Logboek Oogst proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond zijn alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten van drie proeftuinen in één logboek verzameld. Kijk zelf wat een leerwerkplaats volgens deze methode jouw en jouw organisatie kan opleveren.

Interesse?
Heb je interesse in een leerwerkplaats, of wil je meer informatie? Kijk dan op de pagina van het kansrijke project ‘Leven tot het einde: Leerwerkplaatsen gericht op samenwerking zorg en sociaal domein’.

Wil je ondersteuning bij de aanvraag of wil je meer informatie neem dan contact op met Marianne Klinkenberg

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd 30 juni voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.
‘Palliatieve zorg moet aandacht krijgen vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg’. Dat zegt Patrick Ernst, voormalig bestuurder bij Robuust en voormalig ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL. Hij benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg bij alle ROS’en op de agenda komt.
In de webinar ‘Sociale Benadering Dementie: Anders vasthouden’ gaf Mark Smit (directeur bij Tao of care) uitleg over de benadering en de toepassing in de praktijk. ‘In plaats van vasthouden aan protocollen wordt vooral gekeken naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Medewerkers krijgen de vrijheid om te improviseren als de situatie erom vraagt.’