Spring naar content

Leerwerkplaatsen bevorderen samenwerking tussen sociaal domein en zorg

Impuls voor leerwerkplaatsen Agora als kansrijk project NPPZ II

4 februari 2025

De leerwerkplaatsen van Agora zijn binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) goedgekeurd als kansrijk project. Dat betekent dat organisaties financiële en praktische ondersteuning kunnen krijgen voor het organiseren van een leerwerkplaats, waarin de samenwerking wordt gestimuleerd tussen mensen en organisaties in de palliatieve zorg en het sociaal domein en welzijn.

NPPZII heeft voor kansrijke projecten financiële middelen beschikbaar, waarmee oa. (tijdelijke) projectleiding, vacatiegelden en bijeenkomsten betaald kunnen worden. Agora kan deze projecten ondersteunen en adviseren.

Binnen de leerwerkplaatsen wordt gebruikt gemaakt van de Proeftuin-methode, die Agora met Movisie eerder succesvol toepaste in onder andere Maarssen, Zundert en Roermond. Een leerwerkplaats biedt lokale organisaties uit de zorg en het sociaal domein de mogelijkheid elkaar te leren kennen, zodat ze kunnen samenwerken voor goede palliatieve ondersteuning en zorg van inwoners met een ongeneeslijke ziekte, kwetsbare ouderen en hun naasten. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsrelaties tussen professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg en het sociaal domein. Deze leiden tot kortere lijnen en een meer vroegtijdige inzet van zorg en ondersteuning.

Logboek
In het Logboek Oogst proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond zijn alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten van drie proeftuinen in één logboek verzameld. Kijk zelf wat een leerwerkplaats volgens deze methode jouw en jouw organisatie kan opleveren.

Interesse?
Heb je interesse in een leerwerkplaats, of wil je meer informatie? Kijk dan op de pagina van het kansrijke project ‘Leven tot het einde: Leerwerkplaatsen gericht op samenwerking zorg en sociaal domein’.

Wil je ondersteuning bij de aanvraag of wil je meer informatie neem dan contact op met Marianne Klinkenberg

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar ‘Durf te vragen! – Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase’ werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
In de webinar De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM) spraken Jim van Os, Michael Milo en Marina Kesler over de noodzaak en implementatie van deze sociale benadering. En over hun ervaringen met GEM in de praktijk en welke uitdagingen, parels en succesfactoren zij daarbij tegenkomen.