Spring naar content

Publiekscampagne palliatieve zorg van start

15 november 2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is deze week een landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg gestart. Doel van de campagne is dat mensen die niet meer beter worden en hun naasten weten dat er palliatieve ondersteuning en zorg mogelijk is en dat ze actief nadenken over wat zij willen in de laatste levensfase. Agora heeft aan de campagne meegewerkt met kennis en ervaring op het gebied van Geestelijke Verzorging Thuis en zingevingsvragen die spelen in de palliatieve fase.

De campagne moedigt mensen in de palliatieve fase aan om met hun naasten en met hun zorgverleners en andere ondersteuners stil te staan bij hun wensen en grenzen in hun laatste levensfase. Uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) blijkt dat ongeneeslijk zieke mensen niet altijd passende palliatieve ondersteuning en zorg krijgen, onder meer omdat ze de mogelijkheden niet altijd kennen.

De campagne moet ook professionals stimuleren om het gesprek over palliatieve ondersteuning en zorg op tijd te voeren. Agora ondersteunt professionals en organisaties in welzijn en zorg bij goede lokale samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase. Agora ontwikkelt samenwerkingsverbanden en onderzoekt wat werkt in de praktijk. Dat doen we in projecten samen met professionals en vrijwilligers uit zorg en welzijn op lokaal niveau, ondersteund met wetenschappelijke inzichten.

Met onder andere masterclasses, videosessies en een kennisbank geven we de professionals en vrijwilligers handvatten en vaardigheden om gesprekken over palliatieve zorg te kunnen voeren. We stimuleren integrale aandacht in het sociaal domein en de zorg op voor mensen in hun laatste levensfase in vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving.

Film

In de campagne vertellen drie mensen die ongeneeslijk ziek zijn hoe palliatieve zorg hen helpt. Eén van hen is Jannie, die al eerder te zien was in de Agora-film Praten over levensvragen: ‘Tussenland – waar kun je terecht met zingevingsvragen?’

Portretfoto van Jannie

Website en toolkit

Ondersteunend aan de campagne is voor het publiek een informatieve website ingericht, waar professionals naar kunnen verwijzen: overpalliatievezorg.nl/kwaliteit. Voor de verspreiding van divers promotie- en informatiemateriaal worden onder meer online video’s, advertenties en schermen in wachtkamers van huisartsen ingezet. Ook komen er flyers voor huisartsen, apotheken en ziekenhuizen.

Er is een toolkit met materialen die je kunt downloaden: toolkit palliatieve zorg.


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Hoe vanzelfsprekend de gedachte ook is dat ieder mens een holistisch wezen is, in de dagelijkse praktijkis onze ingebouwde reparatiereflex vaak leidend: we zoeken direct naar een antwoord op een vraag of naar een oplossing voor een probleem. Maar wat als we in dat korte moment van persoonlijk contact het lef (of het besef) hebben om ons te richten op wat er écht toe doet?
Huisarts en universitair docent Pieter Barnhoorn heeft steeds meer moeite met het woord diagnose. ‘Verhalen verdwijnen waar diagnoses verschijnen’ meent hij. Lees zijn hele column, dat hij schreef in aanloop naar zijn plenaire lezing en deelsessie op het symposium Zingeving in de spreekkamer, op 16 april.
De veelzijdige woordkunstenaar Tim Lenders verzorgt op 16 april twee korte creatieve en inspirerende spoken word sessies op het symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding. Tim Lenders zet aan tot nadenken en omdenken. Hij laat verder zien dat ook cultuur zingeving kan bieden.