Spring naar content

Publiekscampagne palliatieve zorg van start

15 november 2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is deze week een landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg gestart. Doel van de campagne is dat mensen die niet meer beter worden en hun naasten weten dat er palliatieve ondersteuning en zorg mogelijk is en dat ze actief nadenken over wat zij willen in de laatste levensfase. Agora heeft aan de campagne meegewerkt met kennis en ervaring op het gebied van Geestelijke Verzorging Thuis en zingevingsvragen die spelen in de palliatieve fase.

De campagne moedigt mensen in de palliatieve fase aan om met hun naasten en met hun zorgverleners en andere ondersteuners stil te staan bij hun wensen en grenzen in hun laatste levensfase. Uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) blijkt dat ongeneeslijk zieke mensen niet altijd passende palliatieve ondersteuning en zorg krijgen, onder meer omdat ze de mogelijkheden niet altijd kennen.

De campagne moet ook professionals stimuleren om het gesprek over palliatieve ondersteuning en zorg op tijd te voeren. Agora ondersteunt professionals en organisaties in welzijn en zorg bij goede lokale samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase. Agora ontwikkelt samenwerkingsverbanden en onderzoekt wat werkt in de praktijk. Dat doen we in projecten samen met professionals en vrijwilligers uit zorg en welzijn op lokaal niveau, ondersteund met wetenschappelijke inzichten.

Met onder andere masterclasses, videosessies en een kennisbank geven we de professionals en vrijwilligers handvatten en vaardigheden om gesprekken over palliatieve zorg te kunnen voeren. We stimuleren integrale aandacht in het sociaal domein en de zorg op voor mensen in hun laatste levensfase in vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving.

Film

In de campagne vertellen drie mensen die ongeneeslijk ziek zijn hoe palliatieve zorg hen helpt. Eén van hen is Jannie, die al eerder te zien was in de Agora-film Praten over levensvragen: ‘Tussenland – waar kun je terecht met zingevingsvragen?’

Portretfoto van Jannie

Website en toolkit

Ondersteunend aan de campagne is voor het publiek een informatieve website ingericht, waar professionals naar kunnen verwijzen: overpalliatievezorg.nl/kwaliteit. Voor de verspreiding van divers promotie- en informatiemateriaal worden onder meer online video’s, advertenties en schermen in wachtkamers van huisartsen ingezet. Ook komen er flyers voor huisartsen, apotheken en ziekenhuizen.

Er is een toolkit met materialen die je kunt downloaden: toolkit palliatieve zorg.


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.