Ongeneeslijk ziek zijn in tijden van corona
2 juni 2020
Mensen met een ongeneeslijke ziekte behoren tot de risicogroepen voor het coronavirus. Hun dagelijks leven was altijd al gecompliceerd en de maatregelen maken het nog een stuk ingewikkelder. Persona’s helpen professionals in het sociaal domein om ook nu de best passende ondersteuning te bieden.
Een persona geeft een compleet en universeel beeld van een groep patiënten met een bepaalde ziekte. Agora ontwikkelde samen met kennisinstituut Movisie vier persona’s voor mensen met een ongeneeslijke ziekte. Agora en Movisie schreven samen een artikel dat uitlegt met tal van voorbeelden hoe corona deze perona’s raakt. En wat je als professional kan doen om te helpen.
Actuele nieuwsberichten
‘Zingeving vraagt geen ingewikkelde gesprekken, maar vooral het vermogen om het te leren kennen’. Linda Modderkolk, promovenda aan het Radboudumc en geestelijk verzorger, verzorgt 2 oktober tijdens het symposium ‘Zingeving? Hoe dan?!’ een deelsessie over hoe je de dimensie zingeving kunt herkennen in verhalen van mensen. Lees haar blog over hoe zingeving gewoon past binnen je dagelijks werk.
Geestelijk verzorger Eline Hoorweg en neurologisch therapeut Irene Kruijssen verzorgen op 2 oktober samen een deelsessie over Zin en Zang tijdens het symposium Zingeving? Hoe dan?!, in Nijkerk.
Lees hun blog over hoe zingeving en muziektherapie elkaar versterken.
Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.