Spring naar content

N3 Position paper en infographic:

Altijd oog voor naasten en nabestaanden!

25 april 2025

Aandacht voor vragen en behoeften van naasten/mantelzorgers is onderdeel van integrale palliatieve zorg, ook na het overlijden van een geliefde. Helaas worden zij in de palliatieve zorg vaak te weinig bevraagd op hun eigen vragen en ondersteuningsbehoeften. Daarom komt het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties waaronder Agora, met de oproep om altijd oog voor naasten/mantelzorgers en nabestaanden te hebben. Niet alleen in de (palliatieve) zorg, maar ook in het sociaal domein, waar deze mantelzorgers wellicht andere ondersteuningsbehoefte hebben dan tot nu toe geboden wordt.

Het is in het belang van zorg- en hulpverleners dat zij met mantelzorgers (leren) samenwerken, stelt N3. Zonder mantelzorgers loopt de zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte of toenemende kwetsbaarheid, vast. Bovendien blijkt uit onderzoek dat driekwart van de naasten die betrokken zijn bij de zorg in de laatste levensfase, zich enigszins of zwaar belast voelt. Zij hebben ondersteuning nodig om het vol te kunnen houden. Ook is bekend dat niet iedereen makkelijk om hulp vraagt of dat zij nauwelijks kennis van het beschikbare hulpaanbod hebben. ‘Zorgprofessionals moeten er daarom voor zorgen dat mantelzorgers het beter vol kunnen houden’, stelt N3. ‘Door hen concreet te ondersteunen én door hen te wijzen op het beschikbare hulpaanbod.

Aanbevelingen

Het Netwerk N3 heeft enkele aanbevelingen opgesteld.
Richting beleidsmakers en managers bevelen zij onder meer aan om aandacht en ondersteuning voor naasten en nabestaanden structureel op te nemen in het beleid. Bijvoorbeeld door professionals toe te rusten om ondersteuningsbehoeften van mantelzorgers/naasten te kunnen identificeren en met hen samen te werken. Ook is het behulpzaam als zij de bekendheid van lokale en landelijke mantelzorgondersteuning vergroten en de toegang tot deze ondersteuning vereenvoudigen.

Aan zorg- en hulpverleners vraagt N3 de aandacht voor naasten en nabestaanden te integreren in het dagelijkse werk. Dat kan bijvoorbeeld door één persoon aan te wijzen als aanspreekpunt voor de mantelzorger/naasten binnen een team van zorgprofessionals die voor een bepaalde patiënt of cliënt zorgen. Of door zich te verdiepen in de mogelijkheden die er (lokaal en landelijk) zijn voor mantelzorgondersteuning (financieel, emotioneel, praktisch) en deze ook onder de aandacht te brengen bij de naasten.

Position Paper

Alle aanbevelingen zijn opgenomen in een Position paper (pdf).
Daarin zijn ook tientallen goede voorbeelden opgenomen die zorg- en hulpverleners direct kunnen inzetten om de aandacht voor mantelzorg in de palliatieve fase te verbeteren.

Infographic

Een handzame samenvatting is de N3- infographic. (pdf)

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actuele nieuwsberichten

‘Zingeving vraagt geen ingewikkelde gesprekken, maar vooral het vermogen om het te leren kennen’. Linda Modderkolk, promovenda aan het Radboudumc en geestelijk verzorger, verzorgt 2 oktober tijdens het symposium ‘Zingeving? Hoe dan?!’ een deelsessie over hoe je de dimensie zingeving kunt herkennen in verhalen van mensen. Lees haar blog over hoe zingeving gewoon past binnen je dagelijks werk.
Geestelijk verzorger Eline Hoorweg en neurologisch therapeut Irene Kruijssen verzorgen op 2 oktober samen een deelsessie over Zin en Zang tijdens het symposium Zingeving? Hoe dan?!, in Nijkerk. Lees hun blog over hoe zingeving en muziektherapie elkaar versterken.
Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.