Spring naar content

Een terugblik op 2021

31 mei 2022

Op 23 mei 2022 keurde de Raad van Toezicht het jaarverslag van Agora over 2021 goed. Een goed moment om terug te kijken op het jaar dat we, laverend tussen versoepelingen en lockdowns, weer langzaam terugkeerden naar het ‘oude normaal’.

De focus op de verbinding tussen zorg en sociaal domein heeft in 2021 meer vorm en inhoud gekregen. In beide domeinen heeft Agora aansluiting gezocht en gevonden. Zo werd Agora begin dit jaar lid van de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en leidden gesprekken met Movisie tot een samenwerkingsovereenkomst om samen met proeftuinen aan de slag te gaan.

Met het verschijnen van het Proeftuinboekje is nut en noodzaak op een toegankelijke wijze uitgelegd. Dit boekje is goed ontvangen en laat zien dat er nog een wereld te winnen is. Want je bent tenslotte primair mens en geen patiënt. Daar moeten de zorg en de verbinding naar welzijn en welbevinden op aansluiten. Met 10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin laat Agora zien wat succesvol samenwerken in de Oude IJsselstreek heeft opgeleverd.

Daarnaast zet Agora de verschillende instrumenten als verbindingssessies, infographics en filmfragmenten steeds professioneler in.

Zingeving werd dit jaar weer hoger op de maatschappelijke agenda gezet. Niet alleen omdat door corona het belang van geestelijke verzorging zichtbaar werd, maar zeker ook door het project Geestelijke Verzorging Thuis en de campagne voor dit onderwerp die dit jaar op stoom is gekomen.

De kennis die Agora via de inductieve werkwijze opdoet over wat voor mensen thuis van waarde is verbinden we aan wetenschappelijke inzichten. Hiertoe is in 2021 vanuit Agora promotieonderzoek naar de sociale dimensie van palliatieve zorg daadwerkelijk van start gegaan. Begeleid door het Radboudumc.

Met het aangaan van de samenwerking op bestuurlijk niveau in zorg en sociaal domein hoopt Agora in beide domeinen de kennis te brengen van wat mensen die het levenseinde zien naderen kan helpen om te léven tot het einde. En zo professionals te inspireren door samen te werken over de domeinen heen daar een bijdrage aan te leveren. Op deze manier geven wij invulling aan onze missie: Léven tot het einde mogelijk maken. Wij willen dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten hun leven kunnen inrichten op een manier die past bij hun wensen en waarden.

Om dit te bereiken ondersteunen wij mensen en organisaties in zorg, zingeving en het sociaal domein bij goede lokale samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase. Dat doen we met kennis, instrumenten en inspirerende voorbeelden en daar gaan we in 2022 gewoon mee door.

Download het jaarverslag 2021.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.


Delen:

Actuele nieuwsberichten

In onze samenleving is steeds meer aandacht voor vragen over het leven: zingevingsvragen. Na de ontzuiling is het antwoord hierop moeilijk te vinden. Daarom is er sinds 2018, vanuit de overheid, de subsidieregeling Geestelijke Verzorging in de thuissituatie. Wat is de stand van zaken? Welk gereedschap is er om bekendheid aan Geestelijke Verzorging Thuis te geven?
Hoe vanzelfsprekend de gedachte ook is dat ieder mens een holistisch wezen is, in de dagelijkse praktijkis onze ingebouwde reparatiereflex vaak leidend: we zoeken direct naar een antwoord op een vraag of naar een oplossing voor een probleem. Maar wat als we in dat korte moment van persoonlijk contact het lef (of het besef) hebben om ons te richten op wat er écht toe doet?
Huisarts en universitair docent Pieter Barnhoorn heeft steeds meer moeite met het woord diagnose. ‘Verhalen verdwijnen waar diagnoses verschijnen’ meent hij. Lees zijn hele column, dat hij schreef in aanloop naar zijn plenaire lezing en deelsessie op het symposium Zingeving in de spreekkamer, op 16 april.