Spring naar content

Een tegen eenzaamheid

6 oktober 2020

Deze week staat het thema eenzaamheid centraal in de Week tegen Eenzaamheid (1 t/m 8 oktober). Jezelf eenzaam voelen beperkt zich natuurlijk niet tot een week. Mensen die vereenzamen door ouderdom of ernstig ziek zijn kunnen last hebben van die gevoelens. In coronatijd is dat nog lastiger omdat ze niet zomaar bezoek kunnen ontvangen. Zij hebben een extra steuntje in de rug nodig. Wie weet kent u iemand in de buurt waar u iets voor kunt betekenen. Dan is zwaaien voor het raam of een bloemetje brengen al heel welkom!

De striptekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen tekenden dit prachtige beeldverhaal.

Strip Een tegen eenzaamheid

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.