Spring naar content

Altijd oog voor naasten en nabestaanden

10 november 2024

Veertien organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk aandacht te vragen voor mantelzorgers en nabestaanden. Ongeneeslijk ziek zijn en sterven treft gemiddeld ook vier á vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Daarom is palliatieve zorg en ondersteuning er ook voor hen. Binnen de zorg en daarbuiten.

Helaas merken we dat door o.a. tijdgebrek veel zorgverleners wel zien dat er mantelzorgers betrokken zijn bij hun patiënt, maar toch te weinig oog hebben voor hun wensen en behoeften. Ook zien we dat de reguliere mantelzorgondersteuning bij welzijnsorganisaties niet goed in beeld is bij naasten en nabestaanden van mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in een kwetsbare situatie door hoge leeftijd.

Wat kun jij doen?
Wat kan je doen als bestuurder of beleidsmaker van een zorg- of welzijnsorganisatie? Wat kan je individuele zorgverlener of sociaal professional doen?
Lees de folder Altijd oog voor nabestaanden, met een oproep aan beleidsmakers en professionals in de welzijnssector en de gezondheidszorg

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.
Aandacht voor zingeving integreren in het sociaal domein: Hoe doe je dat? Om antwoord te geven op deze vraag is vanuit de Kenniswerkplaats Zingeving in 2022-2024 een literatuur- en behoeftenonderzoek gedaan onder zelfstandig wonende wijkbewoners 50+ en sociaal werkers. Tevens zijn goede praktijken op het gebied van zingevingsondersteuning in het sociaal domein geïnventariseerd.  Lees het hele artikel, dat in december 2024 verscheen in Zorg + Welzijn Magazine.