Spring naar content

E-book Onderwijs Palliatieve Zorg

14 juli 2021

In april vond het tweede Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O²PZ) Symposium plaats. Professionals zoals bijvoorbeeld ethicus Suzanne Metselaar en intensivist Armand Girbes daagden het publiek uit om te komen tot nieuwe oplossingen.

Agora’s Sandrina Sangers en Carolien Neefjes gaven tijdens het symposium van O²PZ een presentatie aan de hand van de casus van Carla. Hierin onderzocht men onder andere welke wensen en behoeften zij heeft met een focus op de vier dimensies van de palliatieve benadering. Ze lieten hierin in het bijzonder de meerwaarde zien van samenwerking in de palliatieve fase. Zo ervaart iemand die ongeneeslijk ziek is het als positief als zorgprofessionals samenwerken met bijvoorbeeld een Wmo-consulent of mantelzorgondersteuner. Daardoor ontstaat meer begrip voor elkaars werk en professionals verwijzen eerder en makkelijker naar elkaar door.

Naast de beleidsadviseurs van Agora gaven nog 28 andere professionals interessante adviezen.

De handvatten en adviezen van alle 30 sprekers, vind je terug in dit rijke e-book:


Delen:

Ook interessant

Guus Metzemaekers is huisarts in gemeente Oude IJsselstreek. Hij deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in zijn gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Hij vertelt over zijn inzichten en de ervaringen die hij opdeed. ‘Ik ontdekte dat ik medische oogkleppen op had’.
Lisette Polman is Wmo-consulent in gemeente Oude IJsselstreek. Ze deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in haar gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Ze vertelt over haar inzichten en de ervaringen die ze opdeed. ‘Wij kijken verder dan de traplift, dat zien anderen nu ook’.
Ron Mestrom is adviseur sociaal domein in gemeente Oude IJsselstreek. Hij deed recent mee aan een Proeftuin van Agora in zijn gemeente die gericht is op samenwerking met andere professionals in de regio. Hij vertelt over zijn inzichten en de ervaringen die hij opdeed. ‘Het systeem heeft niet overal de schuld van’.