Spring naar content

Blog: Werelden te overbruggen

26 mei 2021

Ik herinner me een situatie in het ziekenhuis. Met een ernstig zieke dochter, lijfje kapot van de leukemie, aan het bijkomen van de chemo. Opeens komt een verpleegkundige in volle vaart binnen om mijn dochter eens ‘lekker’ te douchen. Zij kruipt in elkaar bij de gedachte alleen al. Zoveel voorwaartse kracht aan haar bed zorgt voor paniek in haar ogen. Opeens zie ik het: het onderscheid tussen mensen die ziek zijn en mensen die aan het werk zijn. Ze leven in twee verschillende werelden.

Zonder alle gezondheidsprofessionals hadden we het nooit gered. Ik zou alleen graag een keer een college willen geven over dat kleine kamertje van vier bij vier, waar wij dagen, weken, maanden woonden, waar wij sliepen, bang waren, huilden, spelletjes deden en verschrikkelijke pleisters moesten vervangen. Dat kamertje was ons huis. Het hele kleine beetje privacy tussen alle doktersbezoeken en vervangen van infusen, verwisselen van pompen en medicijnen in, bepaalde ons leven.

In kwetsbare fases van het leven zijn alle professionals om iemand heen hard nodig. De verpleegkundige, de arts, de huisarts, de maatschappelijk werkster in het ziekenhuis, de juf (in het kinderziekenhuis) en vele anderen. Maar deze verpleegkundige zag niet dat mijn dochter zó doodziek was dat ze hier voorzichtiger moest zijn, moest aansluiten op wat kon. En niet op wat ze volgens haar lijstje zou moeten doen.


Het is een vraag om bewustwording; naast je professionele kennis de situatie aanvoelen is erg belangrijk

Hoe mooi is het als je niet geleefd wordt in zo’n kwetsbare fase maar als er naar je geluisterd wordt. Dat de dokter die de dienst overneemt en hoort dat er iets zeldzaams aan de hand is niet eerst alle assistenten in opleiding langs stuurt. Maar eerst zelf even bij de patiënt gaat kijken en gewoon vraagt: ‘Zou u het goedvinden als..’.  Dit gaat niet over kennis en kunde. Het is een vraag om bewustwording; naast je professionele kennis de situatie aanvoelen is erg belangrijk.

Aan die bewustwording proberen wij bij Agora bij te dragen. Door verhalen van patiënten in de palliatieve fase, zoals Carla, te delen. Door de nadruk te leggen op de hele mens en niet alleen de ernstige ziekte door middel van vier dimensies, door binnen 1SociaalDomein de professionals en vrijwilligers rondom iemand in de palliatieve fase met elkaar in gesprek te brengen, door maandelijks een nieuwsbrief uit te brengen.

Mijn dochter werd dankzij zeer kundig ingrijpen van de medische wereld weer beter, mijn moeder dertig jaar geleden niet. Haar alvleesklierkanker werd te laat ontdekt. Zij wilde vooral naar huis, niet nog meer behandelingen, maar thuis doodgaan, omringd door haar man en kinderen. Die vraag werd gelukkig gehoord en gehonoreerd. Bewustwording van de belangrijke rol die je als professional in de palliatieve fase hebt in een ontzettend lastig en kwetsbaar stuk van iemands leven, daar gaat het om.

Die verschillende werelden met elkaar verbinden. Ik vind het waardevol dat ik als communicatieprofessional bij Agora hieraan een bijdrage kan leveren.


Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.