Spring naar content

‘We zijn ons bewust geworden van onze kwetsbaarheid’

15 december 2020

Eindejaarscolumn Clémence Ross, directeur Agora

,,Eind 2019 wenste ik mijn familie, vrienden en collega’s een gelukkig en gezond 2020. Ik kon op dat moment niet vermoeden dat in het vroege voorjaar de hele wereld te maken zou krijgen met een pandemie die ons leven op zijn kop zou zetten. Ineens werd duidelijk dat we kwetsbaar zijn voor zoiets kleins als een virus. Van de ene op de andere dag werd het nieuws bepaald door aantallen besmettingen, opnames op de Intensive Care en sterfgevallen. We gingen massaal ‘online’ en in ‘lockdown’.

Nu, bijna een jaar verder, werken we ‘bij Agora’ vanuit huis maar wel als een hecht team. We hebben prachtige online conferenties georganiseerd waaraan honderden mensen hebben deelgenomen. En af en toe organiseren we teamuitjes op ruim 1,5 meter afstand. Want er gaat niks boven elkaar in het echt zien en spreken. Hoe lang we dit nog zo moeten doen? We weten het niet maar dat dit niet het ‘nieuwe normaal’ wordt, hopen we van harte.

Een ding maakt de coronapandemie heel duidelijk; we zijn ons allemaal erg bewust geworden van onze kwetsbaarheid. Van het feit dat ziek zijn en sterven iedereen kan overkomen. Van de onvermoeibare inzet van zorg- en hulpverleners. Van de noodzaak om als samenleving aan elkaar steun te verlenen in nood. Ik hoop dat deze effecten van de coronapandemie ons blijvend verbinden. Dat we meer oog en oor zullen hebben voor kwetsbare mensen, voor ongeneeslijk zieken en ouderen; ook als de pandemie voorbij is.

Vanuit Agora zullen we het gesprek hierover stimuleren. Samen met professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn zoeken we naar de manier waarop we mensen die het levenseinde onder ogen zien kunnen helpen om te léven tot het einde. Dat iedereen daaraan een bijdrage kan leveren, dat laat Corona ons elke dag zien. En ook al hoop ik dat alle narigheid snel voorbij is, ik ben blij dat we  er ook iets van leren.  Net als vorig jaar wens ik ook nu iedereen een gelukkig en gezond 2021. In de wetenschap dat dit niet  vanzelfsprekend is…..”

Clémence Ross
Directeur Agora


Geen items gevonden