Spring naar content

Saskia Teunissen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

11 oktober 2022

Prof. dr. Saskia Teunissen, bestuursvoorzitter van Palliatieve Zorg Nederland en hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg bij het UMC Utrecht is op 8 oktober 2022 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.

Pionier van de palliatieve zorg

Teunissen is één van de pioniers van de palliatieve zorg in Nederland. Al in de jaren 90 had ze een voortrekkersrol bij de oprichting van de eerste palliatieve consultatieteams, onder meer in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bij het Erasmus MC droeg ze bij aan het ontstaan van de eerste ziekenhuisafdeling voor palliatieve zorg. Ook was ze betrokken bij één van de eerste Centra voor Ontwikkeling Palliatieve Zorg.

Van 2010 tot 2020 was ze directeur van Academisch hospice Demeter in De Bilt. In deze functie heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de hospicezorg in Nederland. Verder zat Teunissen jarenlang in het bestuur van beroepsvereniging Palliactief. Sinds 2020 is ze bestuursvoorzitter van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).

Lees het hele persbericht op Palliaweb


Saskia Teunissen

Delen:

Actuele nieuwsberichten

In onze samenleving is steeds meer aandacht voor vragen over het leven: zingevingsvragen. Na de ontzuiling is het antwoord hierop moeilijk te vinden. Daarom is er sinds 2018, vanuit de overheid, de subsidieregeling Geestelijke Verzorging in de thuissituatie. Wat is de stand van zaken? Welk gereedschap is er om bekendheid aan Geestelijke Verzorging Thuis te geven?
Hoe vanzelfsprekend de gedachte ook is dat ieder mens een holistisch wezen is, in de dagelijkse praktijkis onze ingebouwde reparatiereflex vaak leidend: we zoeken direct naar een antwoord op een vraag of naar een oplossing voor een probleem. Maar wat als we in dat korte moment van persoonlijk contact het lef (of het besef) hebben om ons te richten op wat er écht toe doet?
Huisarts en universitair docent Pieter Barnhoorn heeft steeds meer moeite met het woord diagnose. ‘Verhalen verdwijnen waar diagnoses verschijnen’ meent hij. Lees zijn hele column, dat hij schreef in aanloop naar zijn plenaire lezing en deelsessie op het symposium Zingeving in de spreekkamer, op 16 april.