Spring naar content

Agora is partner Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging

28 juni 2021

De Universiteit voor Humanistiek start samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de Protestantse Theologische Universiteit en partners, waaronder Agora, een Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging. De werkplaats is gericht op het vergroten van de aandacht voor zingeving en het professionaliseren van geestelijke verzorging thuis. En dat is goed nieuws, vindt Guido Schürmann, projectleider GV Thuis. “Het gaat er in onze palliatieve benadering om dat we lokaal van betekenis zijn. Het is daarom mooi dat kennis wordt vergaard over hoe dit werkt en beter kan.”

Het project ‘Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging’ richt zich op drie doelen:

  • opbouw kennisinfrastructuur
  • start van een leergemeenschap
  • effectonderzoek.

Door de kennis en ervaring van relevante partijen samen te brengen, komen deze doelen dichterbij. Dit is van grote meerwaarde voor het in ontwikkeling zijnde veld van zingeving en geestelijke verzorging. Zingeving kan grote impact hebben op mensen in hun eigen omgeving, vertelt Guido Schürmann. Hij is als beleidsadviseur bij Agora en projectleider GV Thuis direct verbonden met de kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging. Hij kent onderzoek én praktijk. “In Agora’s palliatieve benadering gaat het er juist om lokaal van betekenis te zijn. Het is daarom mooi dat nu meer kennis wordt vergaard over hoe dit werkt en verbeterd kan worden.”

Vindplaats onderzoek en kennis

Via de Kenniswerkplaats wordt de samenwerking tussen opleidings-, onderzoeks- en praktijkorganisaties rondom zingeving en geestelijke verzorging versterkt. Zij stellen samen een onderzoeksagenda op voor de geestelijke verzorging thuis, en ook voor andere professies die zorg bieden voor zingeving in de eerste lijn én het sociaal domein. Tegelijk komt er een centrale vindplaats voor kennis.  

Leergemeenschap

De leergemeenschap bestaat uit 10 leernetwerken die kennis en praktijk ontwikkelen rondom een thema dat relevant is voor de geestelijke verzorging thuis. De thema’s zijn:

  • mensen met een beperking;
  • morele nood bij medewerkers;
  • interprofessioneel werken;
  • geestelijke verzorging bij rampen;
  • levensbeschouwelijke diversiteit;
  • hoop bij GGZ-cliënten;
  • kinder-palliatieve zorg;
  • laaggeletterdheid en armoede;
  • signaleren en verkennen van zingeving;
  • maatschappelijk daklozen. 

Opbrengst GV Thuis in kaart

Het onderzoek richt zich op de onderbouwing van de geestelijke verzorging thuis-praktijken in de 10 leernetwerken. Bovendien wordt ook gebruik gemaakt van bestaande data uit onderzoek naar geestelijke verzorging thuis, om behoeften van cliënten, interventies van geestelijk verzorgers en uitkomsten daarvan beter in kaart te brengen. Dit alles draagt bij aan meer inzicht in de praktijken van de geestelijke verzorging thuis en de opbrengsten daarvan voor de cliënten en de samenleving. 

Kernteam

Het project is gehonoreerd binnen het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging. De Universiteit voor Humanistiek is penvoerder, met prof.dr. Gaby Jacobs als voorzitter van de Kenniswerkplaats. Samen met de Protestantse Theologische Universiteit Groningen/Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen vormt zij het kernteam van de kenniswerkplaats. Daarnaast zijn er vele andere partijen bij betrokken waaronder de Stuurgroep GV Thuis.

Meer informatie
Programmapagina ZonMw, Zingeving en geestelijke verzorging
Pagina Geestelijke Verzorging Thuis


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Wat hebben de drie proeftuinen Léven tot het Eind! van Agora en Movisie in Maarssen, Zundert en Roermond mooie resultaten opgeleverd! We hebben alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten in één logboek verzameld: Oogst Proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond.
‘Samenwerking met verschillende disciplines is altijd een meerwaarde. Zo kunnen zorgvrager en mantelzorger die hulp krijgen die het meest passend bij hen is.’ Deze quote van Iris in de chat van de webinar De rol van het sociaal domein bij palliatieve zorg thuis – Inspiratie uit de PaTz-werkwijze, lokale proeftuinen en ‘Waar is Wally?, was precies de kern van de online bijeenkomst. Lees het hele impressieverslag.
Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met de beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving.