Spring naar content

14 oktober: De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

11 oktober 2023

Aanstaande zaterdag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de Palliatieve zorg en de Hospicezorg. Deze dag wordt sinds 17 jaar door de WHPCA (World Hospice Palliative Care Alliance) georganiseerd. Ook in Nederland zal er veel aandacht zijn voor palliatieve zorg. Het (internationale) thema is: ‘Compassionate Communities: together for Palliative Care’. Over dit thema maakte Agora de film ‘Connecting Communities.’

Bekijk de film over nieuwe vormen van samenwerking in palliatieve zorg en ondersteuning hieronder.

Deel je keuzes

Door veel Netwerken Palliatieve Zorg, hospices en bijna-thuishuizen zijn er deze week bijeenkomsten en open dagen. Stichting Palliatieve Zorg Nederland introduceert het kaartspel ‘Kiezen & Delen’. Het kaartspel nodigt mensen uit via vragen, stellingen en dilemma’s met elkaar in gesprek te gaan over het leven, ziek zijn en de dood. Het spel is te spelen door jong en oud, door ziek en gezond. Alle keuzes die staan vermeld helpen te ontdekken wat de spelers belangrijk vinden in hun leven. De ervaring is dat deze gesprekken veel rust geven, duidelijkheid scheppen en voor een sterke onderlinge verbinding zorgen. Wanneer wensen zijn besproken met een zorgverlener, kan er betere en meer gerichte zorg en ondersteuning worden verleend.

Met het spel willen PZNL en KWF het gesprek over de mogelijk toekomstige palliatieve levensfase stimuleren. De palliatieve levensfase gaat over kiezen hoe je de rest van je leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om je keuzes te delen met je naasten en je zorgverlener. Zo weet je van elkaar wat écht belangrijk is. 

Het spel wordt rondom de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg verspreid via activiteiten die Netwerken Palliatieve Zorg organiseren. Deze Netwerken zijn samenwerkingsverbanden van organisaties die binnen regio’s palliatieve zorg verlenen, zoals thuiszorgorganisaties, huisartsen, wijkteams en ziekenhuizen. Iedereen kan het kaartspel vanaf zaterdag bestellen via www.kiezenendelen.nu of de online versie van het spel spelen.

Op 10 oktober besteedde ‘Tijd voor Max’ aandacht aan palliatieve zorg in de uitzending met Carend-oprichter Sander de Hosson. Carend komt zaterdag met een Podcast over ‘Zorg in de Stervensfase’. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
De sociale benadering is een beweging die op gang komt en die nog tijd nodig heeft’, aldus Iris van Bennekom, bestuurder van Agora, aan het eind van het congres Connecting Communities. Ook de politiek en beleidsmakers kunnen daarbij hun rol pakken. Deskundige sprekers gaven hun visie op ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Lees het impressieverslag.