Spring naar content

14 oktober: De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

11 oktober 2023

Aanstaande zaterdag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de Palliatieve zorg en de Hospicezorg. Deze dag wordt sinds 17 jaar door de WHPCA (World Hospice Palliative Care Alliance) georganiseerd. Ook in Nederland zal er veel aandacht zijn voor palliatieve zorg. Het (internationale) thema is: ‘Compassionate Communities: together for Palliative Care’. Over dit thema maakte Agora de film ‘Connecting Communities.’

Bekijk de film over nieuwe vormen van samenwerking in palliatieve zorg en ondersteuning hieronder.

Deel je keuzes

Door veel Netwerken Palliatieve Zorg, hospices en bijna-thuishuizen zijn er deze week bijeenkomsten en open dagen. Stichting Palliatieve Zorg Nederland introduceert het kaartspel ‘Kiezen & Delen’. Het kaartspel nodigt mensen uit via vragen, stellingen en dilemma’s met elkaar in gesprek te gaan over het leven, ziek zijn en de dood. Het spel is te spelen door jong en oud, door ziek en gezond. Alle keuzes die staan vermeld helpen te ontdekken wat de spelers belangrijk vinden in hun leven. De ervaring is dat deze gesprekken veel rust geven, duidelijkheid scheppen en voor een sterke onderlinge verbinding zorgen. Wanneer wensen zijn besproken met een zorgverlener, kan er betere en meer gerichte zorg en ondersteuning worden verleend.

Met het spel willen PZNL en KWF het gesprek over de mogelijk toekomstige palliatieve levensfase stimuleren. De palliatieve levensfase gaat over kiezen hoe je de rest van je leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om je keuzes te delen met je naasten en je zorgverlener. Zo weet je van elkaar wat écht belangrijk is. 

Het spel wordt rondom de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg verspreid via activiteiten die Netwerken Palliatieve Zorg organiseren. Deze Netwerken zijn samenwerkingsverbanden van organisaties die binnen regio’s palliatieve zorg verlenen, zoals thuiszorgorganisaties, huisartsen, wijkteams en ziekenhuizen. Iedereen kan het kaartspel vanaf zaterdag bestellen via www.kiezenendelen.nu of de online versie van het spel spelen.

Op 10 oktober besteedde ‘Tijd voor Max’ aandacht aan palliatieve zorg in de uitzending met Carend-oprichter Sander de Hosson. Carend komt zaterdag met een Podcast over ‘Zorg in de Stervensfase’. 


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Sociaal werkers zijn in hun element als ze praktische oplossingen kunnen bieden. Maar praktische problemen gaan vaak hand in hand met zingevingsvraagstukken. Hoe herken je die en hoe ga je ermee om? Daarover ging de masterclass ‘Zingevingszorg in het sociaal domein’.
Mensen die in de zoektocht naar zingeving vastlopen, gaan met hun klachten steeds vaker naar de huisartsenpraktijk. Hoe herken je zingevingsvragen als huisarts of praktijkondersteuner (POH)? En hoe kun je je patiënt helpen? Daarover ging de masterclass ‘Zingevingszorg bij huisarts en POH’.
De nieuwe visual Life-events en opeenvolgende problematiek laat zien tot welke opeenvolgende problemen een ongeneeslijke ziekte kunnen leiden. Voor degene die ziek is én voor naasten. In het privéleven als partner of als ouder. Ook als het gaat om werk, inkomen en mee blijven doen in de maatschappij. Het maakt duidelijk dat ongeneeslijk ziek zijn een zorg, maar vooral een sociaal vraagstuk is.