Spring naar content
Projectleider Geestelijke Verzorging Thuis
Guido Schürmann

Over Guido


"De kunst van het goede leven wordt bepaald door de wil iets van het leven te maken." (W. Schmid)

Mijn jeugd heb ik in Dordrecht doorgebracht, nu woon ik in het Westland met Melisande en onze drie kinderen. Na mijn studie theologie heb ik 25 jaar als pastoraal werker gewerkt in een parochie, voor het jongerenwerk in het bisdom Rotterdam en als geestelijk verzorger in het Haaglanden Medisch Centrum. Sinds 1 februari ben ik beleidsadviseur bij Agora.

Toen mijn schoonzus te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was, heeft ze besloten het roer om te gooien. Ze wijdde zich volledig aan zo goed mogelijk te leven door zich te verdiepen in voeding, een ander dagritme aan te nemen, niet meer te werken en een studie op te pakken. Ze concentreerde zich op het leven zelf, familie, een mooi concert, mooie reizen samen met mijn broer. Tot het einde toe kunnen leven en daarmee ziek zijn, medicijnen en onderzoeken in perspectief kunnen plaatsen. Laat Agora nu net dat als motto hebben van haar bestaan: léven tot het einde!

Bij Agora ontferm ik mij onder meer over het project Geestelijke Verzorging Thuis. Dit maakt het mogelijk dat mensen thuis een beroep kunnen doen op geestelijke verzorging. Levensvragen kunnen aan bod komen, dat wat zin en betekenis geeft aan het alledaagse bestaan. Ik hoop met vereende krachten en in samenwerking met velen te bouwen aan een structuur die geestelijk verzorging toegankelijk maakt en passend onderwijs en onderzoek bij die dagelijkse praktijk.

Daarnaast verdiep ik mij als lid van de begeleidingscommissie van een promotie er in hoe zingeving aan de orde komt in het sociale domein en zorg.

Het fijne om bij Agora te werken is dat het gaat om mensen. Om wat betekenis geeft in het alledaagse bestaan. In de palliatieve benadering gaat het steeds maar om één ding: zo goed mogelijk te leven.