Spring naar content

Voor goed sterven – het gesprek over de laatste levensfase

Een rapportage, in opdracht van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van de maatschappelijke dialoog laatste levensfase gehouden in dertig huiskamers in Nederland.

In dertig (fysieke en virtuele) huiskamers in Nederland zijn ruim driehonderd mensen van
verschillende achtergronden en leeftijden met elkaar in gesprek gegaan over de laatste levensfase. Hierdoor is een beeld ontstaan van de gedachten en gevoelens die er in de
samenleving zijn over waardig leven en sterven, euthanasie en voltooid leven.Podcast

Hieronder kun je de afsluitende podcast die door Bureau &MAES, uitvoerder van de dialoog, is gemaakt, beluisteren. In deze podcast wordt vanuit een brede maatschappelijke context gereflecteerd op de uitkomsten van de dialoog.


Delen:

Ook interessant

De vraag achter de vraag van de cliënt kan ook in het sociaal domein een existentiële vraag zijn. Niet alleen bij ouderen. Je zult je partner maar verliezen, of je kind. Of je cliënt zit in de schulden, waar komt hij of zij het bed nog voor uit? Sociaal werkers kijken vooral naar de oplossing en nemen te weinig ruimte voor het proces.
Aandacht voor zingeving tijdens het keukentafelgesprek of in de dagelijkse ondersteuning helpt cliënten bepalen wat voor hen waardevol is en draagt bij aan kwaliteit van leven. Alice Cramer is een ervaren geestelijk verzorger in de thuissituatie, geeft trainingen over zingeving en is co-onderzoeker in het project ZINSITIEF: sensitief voor zingeving in sociaal werk.
Door corona zijn we ons veel meer bewust geworden van de impact van gezondheid en ziekte. Dat ziekte niet alleen een defect is in je ‘machinerie’, maar ook iets met je psyche doet, ervaren de drie gasten. Het leven kan drastisch veranderen als je ziek wordt en dat kan tot gevolg hebben dat je ‘met de dood in je schoenen’ leeft.