Spring naar content

Praten over levensvragen? Agora biedt tools en informatie

Iedere professional in de zorg of het sociale domein heeft te maken met mensen met levensvragen. Zoals mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kwetsbare ouderen, mantelzorgers of ouders van een kind met een ernstige ziekte. Daarnaast hebben mensen die te maken hebben met eenzaamheid, verlies van werk of naasten vragen als ‘Waarom overkomt mij dit? Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder?’ 

Op Agora’s nieuwe themapagina ‘Praten over levensvragen’ vind je als professional video’s, infographics, handige tools en artikelen die je verder helpen (en dus ook jouw cliënt) overzichtelijk bij elkaar. Bekijk bijvoorbeeld de korte film ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk: Praten over levensvragen.’ Hierin vertelt huisarts Jaap Schuurmans: ‘Zingeving is veel belangrijker dan we beseffen. Het is van waarde voor de kwaliteit van een leven.’

Meer weten over ‘Praten over levensvragen’?


Delen:

Ook interessant

De vraag achter de vraag van de cliënt kan ook in het sociaal domein een existentiële vraag zijn. Niet alleen bij ouderen. Je zult je partner maar verliezen, of je kind. Of je cliënt zit in de schulden, waar komt hij of zij het bed nog voor uit? Sociaal werkers kijken vooral naar de oplossing en nemen te weinig ruimte voor het proces.
Aandacht voor zingeving tijdens het keukentafelgesprek of in de dagelijkse ondersteuning helpt cliënten bepalen wat voor hen waardevol is en draagt bij aan kwaliteit van leven. Alice Cramer is een ervaren geestelijk verzorger in de thuissituatie, geeft trainingen over zingeving en is co-onderzoeker in het project ZINSITIEF: sensitief voor zingeving in sociaal werk.
Door corona zijn we ons veel meer bewust geworden van de impact van gezondheid en ziekte. Dat ziekte niet alleen een defect is in je ‘machinerie’, maar ook iets met je psyche doet, ervaren de drie gasten. Het leven kan drastisch veranderen als je ziek wordt en dat kan tot gevolg hebben dat je ‘met de dood in je schoenen’ leeft.