Spring naar content
Terug

Videosessie: Alledaagse zingevingsvragen in de palliatieve fase

Wanneer een palliatieve fase lang duurt, borrelen er ook alledaagse vragen op over zingeving. Zo’n vraag kan zijn: wat betekent mijn leven nu? Maar zingeving is vaak ook heel alledaags: hoe zorg ik ervoor dat het avondeten mij lekker blijft smaken? Hoe voorkom ik dat mijn woning een ziekenhuiskamer wordt? Hoe plan ik mijn bezigheden, en wat is het doel van de dag van morgen? Over die alledaagse zingevingsvragen organiseert Agora een verrassende online sessie met gastsprekers Peter Henk Steenhuis en Lottie van Starkenburg.

Agora maakt zich sterk voor de palliatieve benadering waarin de vier dimensies zorg, fysiek, sociaal en zingeving met elkaar verbonden zijn in de hele palliatieve fase. De palliatieve fase begint op het moment dat iemand te horen krijgt dat hij een ongeneeslijke aandoening heeft en kan enkele dagen, weken maar ook jaren duren. Agora wil dat mensen al die tijd kunnen léven tot het einde. En dat er ook voldoende aandacht is voor hun zingevingsvragen. Namens Agora begeleidt Guido Schürmann, beleidsadviseur zingeving, de videosessie.

Gastsprekers

Peter Henk Steenhuis is filosofieredacteur van dagblad Trouw en auteur. In 2020 publiceerde hij ‘Hongerklop; dochter en vader over een eetstoornis’. Over zingeving publiceerde hij ‘WerkverZetten’ en ‘Ambachtelijk zingeven’. Hij is een van de oprichters van het Kenniscentrum ‘ZinverZetten’.

Lottie van Starkenburg laat mensen zien hoe ze zelf een eigen, zinnig en eigenzinnig leven kunnen leiden met ziekte en zorg en alles wat daarbij komt kijken. Ze schreef ‘Energiek leven – anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen’, ontwikkelde voor de langdurige zorg de gesprekshulp ‘Zo voel ik me thuis’ en werkt met het zingevingsconcept van Kenniscentrum ZinverZetten.

Peter Henk Steenhuis Lottie van Starkenburg

Perspectief op zin

Peter Henk Steenhuis en Lottie van Starkenburg belichten het perspectief op zin, vanuit het werk van René Gude en vanuit hun praktijk. Ze gaan ook in gesprek met deelnemers over zin in werk en leven. Ze nodigen uit tot reflectie en de vertaalslag naar alledaagse zingeving voor mensen in de palliatieve fase.

Programma

15.00 uur              Opening door Guido Schürmann van Agora
15.10 uur              Inleiding tot de 4 Z-ten door Peter Henk Steenhuis
15.25 uur              In gesprek met elkaar
15.45 uur              De 4 Z-ten in de palliatieve fase door Lottie van Starkenburg
16.00 uur              In gesprek met elkaar
16.30 uur              Afsluiting door Guido Schürmann

Alvast meer weten? Bekijk hier wat Gaby Jacobs, hoogleraar geestelijke verzorging aan de Universiteit van Humanistiek, vertelt over het verschil tussen alledaagse en existentiële zingeving.

Wanneer

Donderdag 22 april, 15.00 – 16.30 uur

Locatie

Online via 1SociaalDomein

Voor wie?

Voor alle vrijwilligers en professionals in zorg en sociaal domein die werken met mensen in de palliatieve fase en/of hun naasten en meer willen weten over zingeving.

Deelname

Gratis

Meld je nu aan in vier simpele stappen:

Praktische informatie

Datum: 22 april 2021
Tijd: 15.00 - 16.30 uur
Locatie:
Online via Zoom

Aanmelden evenement

Deel dit evenement