Spring naar content

Film: Centrum voor Levensvragen

Experts in zingeving en geestelijke verzorging thuis

19 september 2023

‘Zingeving is steeds belangrijker in onze maatschappij’, vertelt Anne Stael, coördinator van het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken in de nieuwe film. ‘Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met ingrijpende veranderingen.’ Zoals een ongeneeslijke ziekte, ouder worden of het (naderend) afscheid van een naaste. Of het verlies van werk of een relatie.

Bekijk de volledige film hieronder:

Het Centrum voor Levensvragen in Rotterdam en omstreken is één van de 38 lokale centra voor ondersteuning van mensen met zingevingsvragen en voor professionals met vragen over geestelijke verzorging thuis.

Waarom overkomt mij dit?

‘Het gaat bij iemand, bijvoorbeeld in de laatste levensfase, heel vaak niet om de lichamelijke aspecten, maar juist om de geestelijke aspecten: Waarom overkomt mij dit? Hoe ga ik hiermee verder? Wat kan ik nog betekenen voor mijn naaste?’, aldus Anne Stael.

Anne Stael, coördinator Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken:

‘Geestelijke verzorging is toegankelijk voor iedereen, en het maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt. Iedereen is welkom’

Geestelijk verzorgers zijn experts op het gebied van zingevingsvragen. Centra voor Levensvragen zijn plekken van waaruit geestelijk verzorgers werken. ‘Geestelijke verzorging is: Raad weten met wat je overkomt’, legt Karan Gokoel uit in de film. ‘Het kan helpen met het omgaan met gebeurtenissen in het leven, vult Karlijn Bunnig aan, ‘zoals een naderend levenseinde.’ 

‘Het is iets anders als iemand in de laatste levensfase zit, of als iemand zijn baan verliest, en de vragen die daarbij komen’, vertelt Anne Stael. ‘De Centra voor Levensvragen weten welke specialisaties de geestelijk verzorgers hebben. Denk aan het ondersteunen bij zingevingsvragen van mensen met bepaalde aandoeningen, specifieke leeftijdsgroepen of levensthema’s.’ ‘Diversiteit is binnen de geestelijke verzorging heel belangrijk’, vertelt Karlijn Bunnig.

‘Geestelijk verzorgers komen op het moment dat er geen psychologische, psychiatrische of medische oplossing is. En het werkt, dat is wel bewezen’
— Eva Ketzer, huisarts

Vanuit de Centra voor Levensvragen werken geestelijk verzorgers samen met zorgprofessionals zoals huisartsen en thuiszorgmedewerkers, en met professionals in het sociaal domein, zoals sociaal werkers en welzijnsmedewerkers. Eva Ketzer is huisarts met een praktijk in Rotterdam. Ook zij werkt samen met het Centrum voor Levensvragen. Ze deelt haar ervaring in de film: ‘Geestelijk verzorgers komen op het moment dat er geen psychologische, psychiatrische of medische oplossing is. En het werkt, dat is wel bewezen.’

Momenteel zijn er 38 lokale Centra voor Levensvragen in Nederland. Gezinnen met kinderen met een ernstige ziekte kunnen terecht bij een van de 7 Netwerken Integrale Kindzorg. Geestelijke verzorging is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen, ongeacht iemands leeftijd of achtergrond. Voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, hun naasten, en mensen vanaf 50 jaar worden een aantal gesprekken vergoed.

Geestelijke Verzorging Thuis
Sinds 2019 kunnen mensen die thuis wonen ondersteuning krijgen van een geestelijk verzorger. Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding bij zingeving en levensvragen. Ze bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Een vertrouwelijk gesprek met een geestelijk verzorger kan opluchten. En hij of zij kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Ook nemen geestelijk verzorgers deel aan multidisciplinair overleg en PaTz-groepen, en verzorgen ze onderwijs en trainingen aan professionals en vrijwilligers. Om mensen met levensvragen tijdig door te verwijzen naar een geestelijk verzorger is het belangrijk om (proactief) levensvragen te signaleren en te herkennen.

Vergoedingen
Voor onderstaande groepen wordt een aantal gesprekken met een geestelijk verzorger vergoed:
• thuiswonenden van 50 jaar en ouder
• mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten
• Gezinnen met een ernstig ziek kind (t/m 18 jaar)

Meer informatie
• Pratenoverlevensvragen.nl
• Geestelijke Verzorging Thuis
• Geestelijke Verzorging Nederland
• Veelgestelde vragen Geestelijke Verzorging Thuis
• Geestelijke Verzorging Thuis: in de media

Waar vind ik een geestelijk verzorger?
• Landelijk telefoonnummer Zingeving en Levensvragen: 085 00 43 063
• Plattegrond: Vind ondersteuning bij jou in de buurt
• Netwerk Integrale Kindzorg

Instrumenten voor professionals
• Infographic Zingevingsvragen: Bij wie kun je terecht?
• Palliatieve benadering: met wie kun je samenwerken?
• Infographic: Vier dimensies van palliatieve ondersteuning


Senior communicatieadviseur
Birgitte Birnie
bbirnie@agora.nl / 06 83 92 25 93

Delen:

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actuele nieuwsberichten

Luisteren naar wat iemand bezighoudt, waar iemand zich zorgen over maakt of naar uitziet, is een passieve vorm van doen, maar niet niks. Hoe schakel je als zorgverlener van de oplos-modus naar de luister-stand? Niecky Fruneaux en Nico van der Leer zijn er duidelijk over: Zorgen begint met luisteren.
Guido Schürmann, beleidsmedewerker bij Agora, is één van de coaches van het nieuwe LeerDoeDeeltraject ‘Het goede gesprek’ van Waardigheid en Trots, van Agora en Vilans. Hij schreef een persoonlijk opiniestuk over spreken over sterven en het leven omarmen.
Longarts Karin Pool vond het als beginnend arts lastig om over zingeving te praten in de spreekkamer. Nu ziet ze zingeving als de meest basale, gegronde dimensie. ‘Het heeft me persoonlijk en in mijn werk verrijkt en ik denk dat veel patiënten zich echt gezien en gehoord voelen.’