Spring naar content

Agora en Movisie organiseren samen proeftuinen in 2022

20 december 2021

Agora start in 2022 lokale proeftuinen om de samenwerking van professionals uit de zorg en het sociaal domein te verbeteren. Dit doen we samen met Movisie, kennispartner in sociale vraagstukken.

In lokale proeftuinen onderzoeken we aan de hand van casussen hoe we het samenwerken bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten kunnen verbeteren. Ook brengen we kennis in over bijvoorbeeld opeenvolgende problematiek. Veel mensen die ongeneeslijk ziek zijn raken uiteindelijk arbeidsongeschikt, wat ernstige gevolgen kan hebben op diverse gebieden, zoals schulden, scheiding en psychische problemen.

Adviseurs van Agora en Movisie faciliteren de proeftuinen, bieden ondersteuning, tekenen ervaringen en geleerde lessen op en delen deze vervolgens met professionals op andere plaatsen in het land. Lees meer over wat zo’n proeftuin inhoudt:

Proeftuinboekje

Een eerste voorbeeld van zo’n proeftuin lees je in dit boekje over succesvol samenwerken in de Oude IJsselstreek. Met onder meer 5 inspirerende verhalen van deelnemers:


Succesvol samenwerken in een proeftuin: Doe mee!

Ben jij geïnspireerd geraakt en heb je ideeën voor een proeftuin? Neem contact op met onze beleidsadviseur Sandrina Sangers via ssangers@agora.nl of T 06 10 38 36 74


Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Sociaal werkers signaleren en ondersteunen cliënten en bewoners met zingevingsvragen, al is er geregeld sprake van handelingsverlegenheid. Geestelijk verzorgers kunnen de professionalisering van sociaal werkers in dit opzicht versterken door met hen samen te werken. Op grond van de uitkomsten van de kennissynthese Zonder zin geen welzijn schetst Rinske Boomstra, beleidsadviseur bij Agora, hoe dit gerealiseerd kan worden.
Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar ‘Durf te vragen! – Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase’ werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.