Spring naar content

Palliatieve ondersteuning van de gemeente: hoe regel je dat?

27 februari 2010

Als je palliatieve zorg krijgt, kun je in sommige gevallen via de gemeente of de lokale welzijnsorganisatie extra ondersteuning krijgen. Ondersteuning krijgen is gemakkelijker dan je denkt, maar hoe dan?  

Mensen in de palliatieve fase van hun leven, zoals kwetsbare ouderen, kunnen ook vanuit de gemeente ondersteuning krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hulp en advies bij mantelzorg, zingeving, huishouding, hulpmiddelen, financiën of hulp van vrijwilligers. Dit regelt de gemeente via (sociale) wijkteams, welzijnsorganisaties en organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden.

Cliëntondersteuner

Een cliëntondersteuner is iemand die naast je staat, die je vragen kan beantwoorden en met je meedenkt. Deze wordt door de gemeente gratis aangeboden. Wil je gebruikmaken van de ondersteuning die de gemeente biedt, dan kun je bij de meeste gemeenten via hun website of telefonisch contact opnemen met het Wmo-loket. Voor het aanbod van welzijnsorganisaties is dat meestal niet nodig.

Informeer eens bij jouw gemeente wat er allemaal mogelijk is en hoe de gemeente het geregeld heeft. In elke gemeente is het namelijk weer anders. 

Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74