Spring naar content

6 Films over zingeving en levensvragen

21 maart 2020

Wat is zingeving precies en wat doet een geestelijk verzorger? Mede dankzij de impuls om zingeving in de palliatieve fase breder onder de aandacht te brengen, zijn er steeds meer mooie filmpjes die uitleg geven over wat zingeving is en wat een geestelijk verzorger doet. We lichten er een paar uit: 

1. Wat mensen op straat denken over zingeving 

In 2017 ging Agora de straat op om mensen te vragen wat zij zien als zingeving en levensvragen. Het filmpje biedt mooie inzichten voor een ieder die betrokken is bij thema’s als levensvragen, spirituele zorg en geestelijke begeleiding. Ook in opleidingen kunnen deze inzichten aanleiding geven tot mooie gesprekken. Het blijkt dat als mensen al levensvragen hebben en erover praten, zij dit doen in heel kleine kring. Zou dat anders zijn als mensen weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn, omdat hun perspectief op het leven en de vragen veranderen? En hoe ga je daarmee om als zorgprofessional? Bekijk het filmpje.

2. Bezoek van een geestelijk verzorger thuis

In dit filmpje Oog en oor voor levensvragen (Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen, 2012) loopt een oudere man met zijn ziel onder zijn arm. Hij kan nergens terecht met zijn verdriet, vragen en verhaal. Een geestelijk verzorger bezoekt hem thuis om de dingen uit zijn levensverhaal te ordenen. Op Zorgvoorbeter.nl/levensvragen-ouderen/films staan meerdere filmpjes over zingeving, ook over hoe vanuit de Wmo participatie bevorderd kan worden, wat kan leiden tot de ervaring van een zinvolle dagbesteding. 

3. Wat een geestelijk verzorger doet

Dit animatiefilmpje (IPSO e.a., 2019 – Kankerdoetveelmetje.nl) legt uit wat een geestelijk verzorger doet. Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Een geestelijk verzorger luistert naar je verhaal en ondersteunt je bij het maken van belangrijke keuzes. Meer over wat doet een geestelijke verzorger.

4. Zingeving in de palliatieve fase

Dit filmpje (ZonMW, 2019) brengt het prijswinnende project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ in beeld. Het project biedt een digitale leerwerkplaats om bij zorgverleners de aandacht voor zingeving te verbeteren. Door een unieke samenwerking hebben geestelijk verzorgers en zorgverleners elkaars taal leren spreken. Een mooi neveneffect is dat het werken aan spiritualiteit het werkklimaat binnen teams verbetert. Er is duidelijk behoefte aan praktische ondersteuning bij zingevingsvragen in de (palliatieve) zorg en organisaties elders in Nederland tonen veel belangstelling om met de leerwerkplaats aan de slag te gaan.

Op 15 november 2019 ontving prof. dr. An Reyners namens consortium palliatieve zorg Ligare een ZonMw Parel. Met deze digitale leerwerkplaats kan multidisciplinaire zorg over spiritualiteit worden geïmplementeerd in het zorgproces.

5. Zingeving in het diamantmodel 

Het animatiefilmpje Zingeving in de palliatieve fase (IKNL, 2019) is gekoppeld aan de tekst bij de samenvatting van de richtlijn ‘Zingeving en Spiritualiteit’. Deze samenvatting is gemaakt in het Nederlands en het Engels. In de app PalliArts zijn beide samenvattingskaartjes onder Checklists te vinden. De tekst van de samenvatting staat onder ‘Richtlijnen’ met een verwijzing naar het samenvattingskaartje. 

6. Omgaan met levensvragen in de dagelijkse zorg

Hoe geef je aandacht aan levensvragen bij je bewoners als je het al super druk hebt? Dit filmpje (Expertisenetwerk levensvragen en ouderen, 2014) geeft een goed voorbeeld en laat zien wat aandacht voor zingeving oplevert, zowel bij de bewoner als bij de zorgmedewerker.  

Op BeterOud staat een toolkit voor zingeving met meer informatie over aandacht geven aan levensvragen, zoals bijvoorbeeld via de app over zingeving en ouderen.  

Reacties

Ken jij nog een mooi filmpje of andere tools over zingeving? Laat het ons weten via info@agora.nl. We horen graag van je!

Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62