Spring naar content
Terug

Videosessie: Samen de ondersteuning van mantelzorgers verbeteren

Hoe zou samenwerking tussen verschillende professionals en vrijwilligers de ondersteuning van familie en vrienden van mensen in de palliatieve fase kunnen verbeteren? Als mantelzorgers bij de zorg voor een naaste op hun beurt ondersteund worden en daarbij voldoende toekomen aan hun eigen behoeften en emoties rond het naderend afscheid, houden zij het langer vol. En dan is thuisblijven in de palliatieve fase, voor hun naaste vaker mogelijk.

In deze videosessie belichten we de (psychosociale) ondersteuning vanuit drie verschillende invalshoeken: die van de wijkverpleegkundige, de mantelzorgondersteuner en de vrijwilliger. We gaan onder andere in gesprek over dilemma’s die zich in de praktijk kunnen voordoen.

De ondersteuning van naasten en de bredere kring van familie en vrienden rondom mensen in de palliatieve fase, is vaak een samenspel tussen verschillende professionals  zoals gespecialiseerd wijkverpleegkundige, en informele zorg zoals mantelzorgondersteuners en vrijwilligers. Vaak gaat het om steun op psychosociaal en emotioneel vlak en ook om hulp bij heel praktische zaken.

Anita Geertsema, gespecialiseerd wijkverpleegkundige, Akkie de Rouw, mantelzorgconsulent en Barbara Batenburg coördinator VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) delen hun kennis en ervaring in deze online bijeenkomst. Hoe bieden zij psychosociale ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten? En met wie werken zij samen?
Na elke presentatie gaan we in breakout rooms met elkaar in gesprek.

Voor wie?

Deze videosessie is bedoeld voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met naasten van mensen in de laatste levensfase, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen, vrijwilligers, mantelzorgconsulenten, sociaal en maatschappelijk werkers, POH-ers en Wmo-consulenten.

Programma

Deze videosessie is een samenwerking tussen Agora, MantelzorgNL en VPTZ.
Informatie over het programma wordt binnenkort toegevoegd, maar je kunt je nu alvast aanmelden.

Wat steek ik ervan op?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je hoe mantelzorgconsulenten en vrijwilligers van de VPTZ, samen met wijkverpleegkundigen, mantelzorgers kunnen ontlasten in de laatste levensfase van hun naaste. Ook leer je waar mogelijke uitdagingen en obstakels liggen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Wanneer en waar?

6 december, 15.00 – 16.30 uur, online via 1Sociaaldomein.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Volg deze stappen:

  • Ga naar het channel Paliatieve benadering op 1Sociaaldomein.nl.
  • Klik op ‘Videosessies’ en dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
  • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
  • Je ontvangt de Zoom-link tijdig voor de videosessie.

Meer informatie

Praktische informatie

Datum: 6 december 2022
Tijd: 15.00 - 16.30 uur
Locatie:
1SociaalDomein

Aanmelden evenement

Deel dit evenement