Spring naar content
Terug

Videosessie: Aan de slag met Positieve Gezondheid bij mensen in de palliatieve fase en hun naasten

Een samenwerking van Agora, Institute for Positive Health (iPH) & 1sociaaldomein

Positieve Gezondheid is een gedachtegoed dat goed aansluit bij de palliatieve benadering van Agora. Beide kijken naar de hele mens. Als je weet dat je niet meer beter wordt, heb je niet alleen medische zorg nodig, maar gaat het ook over hoe je de laatste fase van je leven zo goed mogelijk in kan richten. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte, het gaat over léven tot het einde. Die visie delen Agora en iPH met elkaar.

De palliatieve benadering van Agora gaat uit van vier dimensies. Het gedachtegoed Positieve Gezondheid is vertaald in een spinnenwebdiagram met zes dimensies. Deze sluiten mooi op elkaar aan. Daarnaast is het spinnenwebdiagram van Positieve Gezondheid vertaald in een tool om het gesprek met elkaar aan te gaan, ook wel de gesprekstool ‘Mijn Positieve Gezondheid’ genaamd. Hiermee kan een persoon, samen met een professional of vrijwilliger, nagaan wat voor hem/haar belangrijk is in de laatste fase van hun leven en wat hij/zij nog nodig heeft of graag zou willen. Zo komt een gesprek op gang over de laatste fase, dat veel verder reikt dan alleen de klachten en de pijn. Ook het gesprek met naasten kan op deze manier gevoerd worden.

In deze videosessie vertellen we je meer over de palliatieve benadering en de toepassing van Positieve Gezondheid hierin. We laten aan de hand van twee inspirerende voorbeelden de meerwaarde van het gebruik van de gesprekstool Mijn Positieve Gezondheid in de praktijk zien. Daarna ga je zelf aan de slag. Je gaat met andere professionals en vrijwilligers in breakout rooms in gesprek over hoe je het gedachtegoed en de tool in kan zetten.

Gastsprekers
Deze twee gastsprekers zullen twee inspirerende voorbeelden uit hun eigen praktijk toelichten:

Marcia de Groot – coördinator Vrijwilligers bij Adamas. Het Adamas is een inloophuis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Zij krijgen er psychosociale ondersteuning en begeleiding.
Hier kun je alvast meer lezen.

Brenda Ott – huisarts en kaderhuisarts ouderengeneeskunde, praktijkhouder van huisartsenpraktijk Ott en Bedaux in Zeist.
Hier kun je alvast meer lezen.

Voor wie?

Deze sessie is voor professionals en vrijwilligers werkzaam in zorg en sociaal domein die werken met mensen in de laatste levensfase en/of naasten, zoals:

  • Sociaal werkers
  • Huisartsen
  • Praktijkondersteuners
  • Verpleegkundigen
  • Geestelijk verzorgers
  • Vrijwilligers(coördinatoren)

Programma

15.00 – Welkom
15.10 – Agora en de palliatieve benadering door Carolien Neefjes – beleidsadviseur bij Agora
15.20 – Institute for Positive Health en het model Positieve Gezondheid door Malou Timmers – adviseur bij iPH
15.30 – Twee inspirerende voorbeelden van toepassing Positieve Gezondheid in de palliatieve fase
15.50 – In breakout rooms in gesprek met elkaar
16.10 – Terugkoppeling uit de groepen
16.30 – Afronding

Wanneer

Donderdag 24 juni, 15.00 – 16.30 uur

Locatie

Online via 1SociaalDomein

Deelname

Gratis

Aanmelden

  • Ga naar het channel Paliatieve benadering of naar het channel Positieve Gezondheid op 1sociaaldomein. Aanmelding is mogelijk via beide channels!
  • Klik op ‘Videosessies’ en dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
  • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
  • Je ontvangt de Zoom link een dag voor de videosessie in je mailbox.

Praktische informatie

Datum: 24 juni 2021
Tijd: 15.00 - 16.30 uur

Aanmelden evenement

Deel dit evenement