Spring naar content
Terug

Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg

Met de symposiumtitel ‘Doorbreek de muren! Start de interprofessionele samenwerking’ moedigt O²PZ opleiders, docenten, maar ook (toekomstige) zorgverleners, beleidsmakers en onderwijsontwikkelaars aan om nóg meer in actie te komen om palliatieve zorg te laten beginnen in het onderwijs. Want er zijn al zó veel inspirerende initiatieven gaande, zoals pilots, onderwijsinnovatie, interprofessioneel leren, uitbreiding van onderwijsmaterialen en scholingen palliatieve zorg op het Onderwijsplatform palliatieve zorg op Palliaweb.nl, ervaringsgericht leren, Landelijk (en regionale) onderwijsknooppunten palliatieve zorg. Inspiratie en concrete tools te over om hier zélf mee te starten, of dat nu op kleine of grote schaal is! 

O²PZ biedt deelnemers een selectie aan sprekers die enthousiast hun ervaringen delen over (interprofessioneel) onderwijs palliatieve zorg. Zo vraagt onze spreker Claudia van Deudekom (ervaringsdeskundige) aandacht voor het patiëntenperspectief in het onderwijs palliatieve zorg.  En geven de sprekers prof. dr. Hein van Hout (hoogleraar zorg voor kwetsbare ouderen) en verpleegkundig specialist Aliënde van Goor (tevens jurist gezondheidsrecht) hun kijk op interprofessioneel opleiden en samenwerken in de palliatieve zorg.

De dagvoorzitter is Suzanne Metselaar, projectleider O²PZ en senior onderzoeker en medisch ethicus bij Amsterdam UMC. Zij introduceert als dagvoorzitter de sprekers en begeleidt een soepel verloop van het programma.

In de twee rondes met parallelsessies kunnen deelnemers kiezen uit diverse hands on-sessies waar zij de volgende dag als het ware meteen zelf mee aan de slag kunnen.

Programma

Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Dagvoorzitter: sr. onderzoeker en medisch ethicus Suzanne Metselaar

OCHTEND 

Opening
Marijke Dericks en Suzanne Metselaar. 

Regietheater: hoe doen we palliatieve zorg eigenlijk in de praktijk? 

Parallelsessies (ronde 1)  

Lunch en netwerken  

MIDDAG

Sprekers

 • Claudia van Deudekom, ervaringsdeskundige, over patiëntenparticipatie.
 • Prof. dr. Hein van Hout en verpleegkundig specialist en jurist gezondheidsrecht Aliënde van Goor over interprofessioneel opleiden en samenwerken in de palliatieve zorg.

Parallelsessies (ronde 2) 

Plenaire afsluiting met de terugkoppeling ‘Wat ga ik hier morgen zelf mee doen?’  

Mogelijkheid tot napraten met borrel 

Parallelsessies Agora

Parallelsessie 4. Zoeken naar zin: Masterclass Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg

FiniVita

Aandacht voor zingeving en spiritualiteit verdiept je relatie met je patiënten en voedt jouw eigen professionele zingeving/spiritualiteit. Verankering in je eigen beroepspraktijk en borging doe je samen met de geestelijk verzorger in de rol van expert/specialist.

Al vóór het verschijnen van de eerste multidisciplinaire Richtlijn voor Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg in 2010 (toen met de titel ‘Spirituele zorg’) vindt er jaarlijks een interdisciplinaire training plaats. Artsen, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers aangevuld met onder andere beeldend of kunstzinnig begeleiders oefenen gezamenlijk een aantal tools en modellen zoals die in de richtlijn aangeboden worden. Juist in het samen leren, ontdekken deelnemers ook hun eigen specifieke rol, mogelijkheden én taal ten aanzien van de spirituele dimensie op basis van onder andere het ABC-model (Aandacht, Begeleiding en Crisis of Complexiteit). In deze sessie gebruiken we een enkele van de werkvormen uit de Masterclass.

Voor wie:
Artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, geestelijk verzorgers, medisch maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, psychologen, beeldend begeleiders, opleiders en managers.

Sprekers:

 • Joris de Lange, geestelijk verzorger
 • Marjanne Dijk, geestelijk verzorger
 • Joep van de Geer, geestelijk verzorger en beleidsadviseur Zingeving en Sociaal domein Agora

 

Parallelsessie 5. Samenwerking tussen zorg en sociaal domein: een palliatieve benadering in de volle breedte! 

Wensen en behoeften van mensen in de laatste levensfase en hun naasten zijn méér dan alleen zorgvragen. Daarom is het belangrijk om de lokale sociale kaart te kennen en te weten met wie je kunt samenwerken of naar wie je kunt doorverwijzen om samen – domeinoverstijgend – de kwaliteit van leven van je patiënt/cliënt te verbeteren. Tijdens de sessie onderzoek je met andere deelnemers welke wensen en behoeften mensen in de laatste levensfase en hun naasten hebben op de vier dimensies van de palliatieve benadering (fysiek, psychisch, sociaal, zingeving). Deelnemers oefenen tijdens deze sessie hiermee aan de hand van een gefilmd portret van Peter (met de ziekte van Parkinson) en zijn partner. Want Peter is méér dan een patiënt met Parkinson.

Welke professionals uit de zorg of het sociaal domein zijn betrokken of zouden betrokken kunnen zijn? Waar ligt je eigen focus, wat weet je zelf over het belang van die andere dimensies voor je patiënt /cliënt? Interprofessioneel samenwerken en leren van elkaar is het centrale thema waar Agora in een aantal lokale proeftuinen inmiddels mooie ervaringen mee heeft opgedaan, samen met professionals en vrijwilligers werkzaam in de palliatieve zorg en het sociaal domein. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n proeftuin.

Voor wie:
Professionals en vrijwilligers(organisaties) uit de palliatieve zorg en het sociaal domein die te maken hebben met thuiswonende mensen met een ongeneeslijke aandoening en/of kwetsbaarheid door hoge leeftijd, en hun naasten.

Sprekers:

 • Sandrina Sangers, beleidsadviseur Zorg en Sociaal domein bij Agora
 • Carolien Neefjes, beleidsadviseur Zorg en Sociaal domein bij Agora

Wat

 • Concrete handvatten voor opleiders en docenten om hun onderwijs aan te scherpen, tips voor (aankomende) zorgverleners om hun palliatieve zorgverlening te verbeteren.
 • Kennisuitwisseling en inspiratie over palliatieve zorg.
 • Netwerken met mensen uit organisaties die onderwijs palliatieve zorg graag goed op de kaart willen zetten.

Voor wie

(Aankomende) zorgverleners, opleiders/docenten, beleidsmakers en ontwikkelaars in het zorgonderwijs.

Locatie

Akoesticum in Ede-Wageningen is een inspirerende locatie om te netwerken en gelijkgestemden te ontmoeten (goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer).

Organisatiebijdrage

Standaardprijs: € 45,-

Gereduceerd studententarief: € 25,-

Lunch, koffie en thee zijn bij het programma inbegrepen. 

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd bij:

 • Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)
 • Kwaliteitsregister V&V
 • Verpleegkundig Specialisten Register

Praktische informatie

Datum: 18 april 2023
Tijd: 10.00 - 16.30 uur
Locatie:
Akoesticum - Ede

€ 45

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Akoesticum

Nieuwe Kazernelaan 2-D42, 6711 JC Ede

Plan uw route