Spring naar content
Terug

Jaarcongres Carend: Kijken naar de Toekomst

Jaarlijks overlijden in Nederland 170.000 mensen. Bijna 80% van hen overlijdt verwacht. Bij de meeste mensen zou palliatieve zorg een belangrijke rol kunnen spelen. Maar 1 op de 3 mensen die deze zorg nodig heeft, krijgt deze niet.
Het aantal patiënten dat zich in de palliatieve fase bevindt zal door tal van demografische veranderingen gaan toenemen: de gemiddelde Nederlander wordt ouder door het succes van de geneeskunde op met name cardiovasculair en oncologisch gebied en daarnaast is er een stijging van het aantal mensen dat ouder is dan 70 jaar (de ‘babyboomgeneratie’). Verschillende berekeningen laten zien dat met name het aantal mensen met dementie zal stijgen.
Deze stijging in aantallen patiënten leiden tot grote zorgen: juist waar meer personeel nodig is, zullen ook de tekorten aan nieuwe collega’s toenemen. Dat zal leiden tot nog meer druk op de schouders van de palliatieve zorgverleners.

Het belooft een intensief congres te worden met plenaire sessies in de ochtend en workshops in de middag. Er is ook voldoende ruimte om te netwerken en met elkaar bij te praten tijdens de lunch en de verschillende pauzes. We hebben gekozen voor een afwisselend programma waarbij we naast goede zorg in het nu, ook een blik op de toekomst richten.

‘Open het raam naar een breder perspectief’

Iris van Bennekom en Pieter Barnhoorn verzorgen tijdens dit congres samen een workshop. Onder de titel ‘Open het raam naar een breder perspectief’ gaan zij in op de vraag hoe je met iemand tot mooie dagen kunt komen, als er voor iemand geen lange vergezichten meer mogelijk zijn. Hoe kun je er echt zijn voor mensen?
Een ongeneeslijke ziekte wordt door de meeste zorgprofessionals nog steeds vooral bekeken door een medisch denkraam. Herken je dit? Kijk jij verder dan een diagnose of een probleem? Hoe kom je tot een groter denkraam en wat zie je? Als er vragen over zingeving spelen, hoe kom je hier dan achter?
Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we deze bredere blik. Voor een breder perspectief op palliatieve zorg is de verbinding van zorg met het sociaal domein nodig. Maar deze werelden vinden elkaar niet vanzelf.
In de interactieve workshop onderzoeken Iris van Bennekom en Pieter Barnhoorn samen met jou hoe we ons denkraam open kunnen zetten om passende, gewenste ondersteuning en zorg te bereiken én wat dit betekent. Zodat we het samen het pad gaan bewandelen.

Iris van Bennekom                  Pieter Barnhoorn

Iris van Bennekom is bestuurder bij Agora, een onafhankelijke kennis-en ontwikkelorganisatie voor goede palliatieve zorg en ondersteuning. In haar hele leven speelt palliatieve zorg en ondersteuning een grote rol. Hiervoor was zij bestuurder in de langdurige zorg in de Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Verstandelijke Gehandicaptenzorg, bij VWS als directeur Langdurige Zorg en als landelijk boegbeeld van het patiëntenperspectief.

Pieter Barnhoorn is huisarts-seksuoloog, docent huisartsgeneeskunde, onderzoeker en ambassadeur zingeving in de zorg. Hij zit de landelijke werkgroep Professioneel Gedrag van de Nederlandse Vereniging Medisch Onderwijs voor, evenals de commissie Professioneel Gedrag van het Leids Universitair Medisch Centrum. Pieter is gepromoveerd op het onderwerp professionele identiteitsvorming, waarbij de vraag centraal staat hoe je gaat denken, doen en voelen als dokter. Naast onderzoek naar professionaliteit en professionele identiteit doet hij onderzoek naar zingeving in de zorg.

Programma

Sprekers op het Jaarcongres zijn verder onder andere Michelle van Tongerloo, Jet Bussemaker, Bert Keizer, Carlo Leget, Tommie Niessen, Jennifer Bergkamp, Gabe Sonke, Manon Boddaert en Ineke Visser. Zij zullen op de verschillende aandachtsgebieden en zorgen over de toekomst ingaan. Hoe gaan we in Nederland er voor blijven zorgen dat iedereen de beste zorg blijft krijgen, ook als je niet meer beter wordt.

Voor wie?

Het congres is interessant voor (huis)artsen, verpleegkundigen, PA’ers, verpleegkundig specialisten, verzorgenden en paramedici. Daarnaast nodigt Carend ook expliciet de uitvaartzorg uit, zodat zij meer kennis kunnen nemen over wat de nabestaanden de laatste weken hebben meegemaakt

Accreditatie

Er wordt accreditatie aangevraagd bij;

ABAN, V&VN, VSR, NAPA, Kabiz, NVDA, NVvPO, SKGV

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de kosten, aanmelden, het programma, de lezingen en de workshops vind je hier.

Tags

palliatieve zorg sociaal domein Zingeving

Praktische informatie

Datum: 14 maart 2024
Tijd: 09.30 - 17.00 uur
Locatie:
Jaarbeurs Utrecht, Beatrixtheater - Utrecht

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Jaarbeurs Utrecht, Beatrixtheater

Jaarbeursplein 6a, 3521 AL Utrecht

Plan uw route