Spring naar content

Zingevingsvragen kom je je hele leven tegen. Dit kunnen grote existentiële vragen zijn die naar voren komen bij breukervaringen en levensbedreigende aandoeningen zoals: waarom overkomt mij dit, wat heeft mijn leven nog voor zin en hoe kan ik nog van betekenis zijn? Maar ook kleine alledaagse zingevingsvragen zoals: Waar word ik blij van?

Aandacht voor zingeving is cruciaal om goede zorg en ondersteuning te leveren. Dat geldt voor iedereen, of je nu helpende, maatschappelijk werker, vrijwilliger, arts of geestelijk verzorger bent. Daarbij is het van belang dat je hierin kunt samenwerken met andere disciplines, en dat je je bewust bent van je eigen zingeving.

Het kan lastig zijn om in je drukke dagelijkse werkzaamheden aandacht te geven aan zingeving. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun jij jouw collega’s helpen om aandacht aan zingeving te geven? En hoe kan jij als geestelijk verzorger hieraan bijdragen?

In dit symposium krijg je handvaten die jou en jouw collega’s helpen bij het geven van aandacht aan zingeving. De zingevingsvragen die jij in je werk tegenkomt bij patiënten of cliënten kunnen anders zijn dan de zingevingsvragen die collega’s uit andere werkvelden tegenkomen. Om deze reden bieden we ruimte om samen én van elkaar te leren. We kijken naar aandacht voor zingeving in de brede zin: van goede gesprekken tot muziek en beeldende begeleiding. Zo zorgen we voor aandacht voor zingeving voor en door iedereen.

Wat leer je?

  • Zingevingsvragen herkennen bij cliënten/patiënten.
  • Hoe verschillende werkvelden inhoud geven aan zingeving en hoe je hierbij kunt samenwerken.
  • Hoe je met name als geestelijk verzorger anderen (professionals en vrijwilligers) kunt helpen om met zingeving aan de slag te gaan.
  • Bewustwording over je eigen zingeving, als onderdeel van je beroepshouding.
  • Kennis maken met verschillende werkvormen om met zingeving bezig te zijn.

Voor wie?

Dit symposium is vooral bedoeld voor (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, geestelijk verzorgers, sociaal- en maatschappelijk werkenden, ouderenadviseurs, (huis)artsen, praktijkondersteuners, mantelzorgmakelaars en vrijwilligers. En verder iedereen die aan de slag wil met zingeving in de praktijk.

Kosten

De kosten voor dit symposium bedragen 125 euro voor zorg- en welzijnsprofessionals en geestelijk verzorgers en 65 euro voor studenten en vrijwilligers. Tot en met 15 juli gelden early bird tarieven van 99 en 45 euro. De bedragen zijn inclusief koffie, thee en lunch. Wees er snel bij!

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij: V&VN, V&VN Verpleegkundig Specialisten, SKGV en Registerplein.

Programma

Programma onder voorbehoud

Over de lezingen

Aliza Damsma: Zingeving is een essentieel onderdeel van de zorg en niet iets dat je er even bij doet. Dat moet interprofessioneel worden aangepakt. Wat houdt dat in en hoe doe je dat? Wat hebben we hiervoor nodig en welke uitdagingen komen we hierbij tegen? En hoe gaan we deze samen aan? Aliza Damsma geeft hier antwoord op.

Henk Steenhuis: Zingeving, altijd gedacht dat het een wat vaag begrip is? Journalist en practor Betekenisvol Vakmanschap Henk Steenhuis werkte jarenlang met voormalig Denker des Vaderlands René Gude aan het agoramodel. Dit model biedt tal van praktische handvatten om dagelijks in de praktijk zin te leren maken. Met cliënten, patiënten en voor jezelf. Want ook jij, als werknemer in zorg en welzijn, moet staande zien te blijven in het ‘gedoetje’ dat het leven is.

Na deze plenaire lezing kun je de deelsessie van Henk Steenhuis bijwonen waar je samen aan de slag gaat met de handvaten uit het agoramodel. 

Over de deelsessies

De deelsessies worden in twee rondes van 75 minuten gegeven. Per ronde kun je bij je aanmelding een eerste en een tweede keuze aangeven. We proberen je zoveel mogelijk in te delen bij je eerste keuzes. Indelen doen we op volgorde van inschrijving voor het symposium.

Deelsessies ochtend

1-1: Aan de slag met het agoramodel
Door Henk Steenhuis

Wil je meer inzicht in hoe je zin kan laten terugkomen in je werk? We borduren voort op de plenaire lezingen en gaan samen aan de slag met de handvaten uit het agoramodel. Na afloop van deze deelsessie weet je precies aan welke knoppen jij morgen kunt draaien om meer zin te krijgen in je dag. 

Henk Steenhuis is filosofieredacteur van Trouw en practor Betekenisvol Vakmanschap bij onderwijsinstelling Firda. Hij schrijft voor Trouw voornamelijk over zingeving. Hij is ook de schrijver van de rubriek ‘De Zinzoeker’. Samen met onder andere René Gude schreef hij het boek ‘het agoramodel’

1-2: Harmonisatie van taal: van verwarring naar verbinding
Door Anne Wichman

Een interactieve sessie over het gebruik van zingevingstaal, in zowel het sociaal- als zorgdomein, onderwijs en praktijk. Welke woorden gebruiken we om aan te sluiten bij de ander?

Dr. Anne Wichmann is assistant professor op de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde in het Radboudumc. Haar werk richt zich op eindelevenszorg, meer specifiek op communicatie rondom contextgerichte zorg voor ernstig zieke patiënten.

1-3: Praktisch aan de slag met interprofessioneel samenwerken rond zingeving
Door Aliza Damsma

We gaan samen aan de slag met handvaten voor interprofessioneel samenwerken rond zingeving. Deze deelsessie bouwt voort op de plenaire lezing en is bedoeld voor een breed publiek: zorg en – welzijnsprofessionals, geestelijk verzorgers, enz.

Aliza Damsma-Bakker is lector Zorg en Zingeving op Hogeschool Viaa. Hier is ze als ‘meewerkend voorvrouw’ actief in (onderzoeks-)projecten waarmee het lectoraat impact probeert te maken op de praktijk van zorg voor zingeving. Daarnaast is ze docent verpleegkunde op Hogeschool Viaa en heeft ze een achtergrond als verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijskundige.

1-4: Blik op Zin
Door Gea Kosters en Rinske Boomstra

In deze deelsessie gaan we aan de hand van de evidence based kaartenset ‘Blik op Zin’ op ludieke en inspirerende wijze aan de slag met het onderwerp zingeving. Het helpt je als professional of vrijwilliger om dieper in gesprek te gaan over zingevingsvragen. Na een korte schets over de achtergrond van deze kaartenset gaan we concreet aan de slag met de kaarten over o.a. zingevende werkvormen en eigen zingeving.

Gea Kosters is beleidsadviseur bij de BPSW, de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk en werkte voorheen als revalidatiemaatschappelijk werker.

Rinske Boomstra is beleidsadviseur bij Agora met veel expertise op zingeving.

1-5: Zingeving in de terminale fase
Door René Edinga en medewerkers van het Bijna-Thuis-Huis

In een Bijna-Thuis-Huis werken vrijwilligers, coördinatoren, zorgprofessionals en geestelijk verzorgers samen om gasten de meest optimale zorg te bieden. Hoe geven zij samen zingeving vorm in die terminale fase? Laat je informeren en inspireren door deze interactieve sessie.

René Edinga is beleidsadviseur bij VPTZ Nederland, de landelijke koepel voor organisaties in de palliatieve terminale zorg met de inzet van vrijwilligers. 


Deelsessies middag

2-6: Zin en zang: betekenisvolle verbinding door muziek
Door Irene Kruijssen en Eline Hoorweg

Je gaat aan de slag met de methodiek Zin en Zang, een combinatie van muziektherapie en geestelijke verzorging. In het leven kunnen mensen kwetsbaar raken en kunnen gevoelens van machteloosheid de overhand krijgen. Juist bij die momenten kan Zin en Zang ondersteuning bieden. De methodiek geeft handvaten voor wanneer, hoe en voor wie jij als zorg- en welzijnsprofessional of geestelijk verzorger muziek kunt inzetten in de begeleiding van cliënten en patiënten.

Irene Kruijssen (neurologisch muziektherapeut) en Eline Hoorweg (geestelijk verzorger) zijn al vele jaren binnen de verpleeghuiszorg werkzaam. Zij werken onder andere met mensen met een vorm van dementie. Wederkerigheid in contact is het uitgangspunt bij al hun projecten. Zin en Zang, betekenisvolle verbinding door muziek is daar één van.

2-7: In gesprek met je cliënt over zingeving: de do’s en don’ts
Door Aliza Damsma

We gaan samen oefenen hoe je het gesprek over zingeving aangaat met cliënten.

Aliza Damsma-Bakker is lector Zorg en Zingeving op Hogeschool Viaa. Hier is ze als ‘meewerkend voorvrouw’ actief in (onderzoeks-)projecten waarmee het lectoraat impact probeert te maken op de praktijk van zorg voor zingeving. Daarnaast is ze docent verpleegkunde op Hogeschool Viaa en heeft ze een achtergrond als verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijskundige.

2-8: Zinvol trainen: een voorproefje
Door Marco Otten

Deze deelsessie is speciaal voor geestelijk verzorgers en geeft een indruk van de training ‘Zinvol trainen’ en de meerwaarde ervan. Je krijgt handvaten om collega’s te trainen over zingeving en ervaart daarbij ook hoe het is om getraind te worden.

We werken met een zgn. ‘dubbelebodemdidactiek’: dit betekent dat we reflecteren op de gebruikte didactiek van de deelsessie, dat we ingaan op de trainingsprincipes die hierachter zitten en hoe jij die trainingsprincipes kunt toepassen in je eigen werk?

Marco Otten is coördinator van de themagroep Humanistieke Professionalisering aan de Universiteit voor Humanistiek. De afgelopen 25 jaar heeft hij zich bezig gehouden met educatieve vaardigheden in zingeving. Kennis en kunde in presenteren, groepsdynamica en reflecteren stonden daarbij centraal. Altijd gerelateerd aan zingevingsprocessen.

2-9: Beeldende begeleiding in de laatste levensfase – wanneer woorden tekort schieten
Door Jacobiene van der Hoeven en Carlien van Geffen

Je maakt kennis met de werkwijze van beeldende begeleiding. Dit is een vorm van zingevende zorg die je kunt toepassen in de laatste levensfase, voor de momenten waar geen woorden voor zijn. Het richt zich op emotionele en spirituele ondersteuning van mensen die gaan sterven en hun naasten.

Jacobiene van der Hoeven is beeldend begeleider, ritueelvormgever en verbeeldend kunstenaar

Carlien van Geffen werkt als ritueel- en als beeldend begeleider. Daarnaast geeft ze creatieve workshops en trainingen voor diverse doelgroepen.

2-10: Van zingeving tot zorgplan: een contextgerichte aanpak in multidisciplinaire samenwerking
Door Linda Modderkolk

Aan de hand van praktijkgerichte samenwerkingsopdrachten onderzoeken we samen wanneer en hoe zingeving relevant is voor de zorg. We kijken daarbij naar welke aspecten van de leefwereld van de patiënt van invloed zijn op de behandeling. Multidisciplinaire samenwerking is hierbij onmisbaar. Daarom besteden we speciale aandacht aan hoe samenwerking rond zingeving in de praktijk vorm kan krijgen en welke rol jij daarin kunt vervullen.

Linda Modderkolk is promovendus aan het Radboudumc en richt zich in haar onderzoek op het belang van de patiëntcontext voor passende behandeling. Haar focus ligt op het toepassen van deze inzichten in de dagelijkse zorgpraktijk, met speciale aandacht voor de zorg aan ernstig zieke patiënten. Ze heeft een achtergrond als geestelijk verzorger. 


Locatie De Schakel, Nijkerk

We houden dit symposium in Vergader- en Congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10 in Nijkerk. De Schakel is goed bereikbaar met openbaar vervoer (vlakbij treinstation) en auto. Kijk voor meer informatie over de adres en parkeermogelijkheden op de website van de Schakel.

Aanmelden en betalen


De kosten voor deelname aan het symposium (incl. lunch) zijn:
Zorg- en welzijnsprofessionals/geestelijk verzorgers: € 125
Studenten / vrijwilligers : € 65

Early bird tarieven (t/m 15 juli)
Zorg- en welzijnsprofessionals/geestelijk verzorgers: € 99
Studenten / vrijwilligers : € 45

Accreditatie
Vul op het aanmeldformulier jouw accreditatiegegevens in.
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN, V&VN, Verpleegkundig Specialisten, SKGV en Registerplein.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op

.