Spring naar content

Overhandiging serious game Het Mysterie van de Palliatieve Zorg

Samen op zoek naar wat écht telt in de laatste levensfase

1 juli 2025

Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.

In de rol van detectives analyseren zij de situatie vanuit het perspectief van de gemeenschap, het individu en de professional, drie scenario’s uit de Toekomstverkenning 2050 van het RIVM. Een ervaringsdeskundige ‘spion’ ondersteunt hen met persoonlijke inzichten.

V.l.n.r.: Nina Sandfort van CAOP (Kennisland), Wies Wagenaar van NPZ Amsterdam | Diemen en Sandrina Sangers van Agora.

De game creëert een gedeeld beeld van urgente maatschappelijke, medische en sociale vraagstukken in de palliatieve fase. De scenario’s uit het RIVM-rapport Toekomstverkenning Palliatieve Zorg 2050 vormen hierbij het vertrekpunt voor toekomstgericht denken en handelen.

Door verschillende perspectieven te betrekken – van zorgverleners tot beleidsmakers, naasten en verzekeraars – versterkt het spel het wederzijds begrip en de samenwerking over domeinen heen. Elke sessie eindigt met gezamenlijke actieplannen rond thema’s waar draagvlak voor is én beweging op mogelijk is.
Zo draagt de game bij aan mensgerichte en toekomstbestendige palliatieve zorg.

Beleidsmakers VWS duiken in ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’

Op 30 juni, aansluitend op de presentatie van de RIVM Toekomstverkenning Palliatieve Zorg 2050, mochten Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam|Diemen en Agora een toelichting geven op de serious game gebaseerd op dit RIVM rapport. Daarna gingen beleidsmedewerkers van VWS en onderzoekers van bureau AEF actief aan de slag met de serious game Het Mysterie van de Palliatieve Zorg.

Serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’: aan de slag met de urgente maatschappelijke, medische en sociale vraagstukken in de palliatieve fase.

In kleine groepen werd enthousiast gesproken over de verschillende scenario’s en casussen. De game riep gesprekstof op over de toekomst van palliatieve zorg, en deelnemers wisselden ideeën en inzichten uit over de mogelijke keuzes en gevolgen.

De game wekt inmiddels ook belangstelling bij verschillende Netwerken Palliatieve Zorg, die het spel graag willen inzetten om het gesprek in hun regio op gang te brengen. Een mooie manier om samen te verkennen wat er nodig is voor goede palliatieve zorg in de toekomst.

Heb jij vragen over The Serious Game, mail naar Ssangers@agora.nl  

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actuele nieuwsberichten

Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd 30 juni voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.
‘Palliatieve zorg moet aandacht krijgen vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg’. Dat zegt Patrick Ernst, voormalig bestuurder bij Robuust en voormalig ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL. Hij benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg bij alle ROS’en op de agenda komt.
In de webinar ‘Sociale Benadering Dementie: Anders vasthouden’ gaf Mark Smit (directeur bij Tao of care) uitleg over de benadering en de toepassing in de praktijk. ‘In plaats van vasthouden aan protocollen wordt vooral gekeken naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Medewerkers krijgen de vrijheid om te improviseren als de situatie erom vraagt.’