Spring naar content

Saskia Teunissen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

11 oktober 2022

Prof. dr. Saskia Teunissen, bestuursvoorzitter van Palliatieve Zorg Nederland en hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg bij het UMC Utrecht is op 8 oktober 2022 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.

Pionier van de palliatieve zorg

Teunissen is één van de pioniers van de palliatieve zorg in Nederland. Al in de jaren 90 had ze een voortrekkersrol bij de oprichting van de eerste palliatieve consultatieteams, onder meer in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bij het Erasmus MC droeg ze bij aan het ontstaan van de eerste ziekenhuisafdeling voor palliatieve zorg. Ook was ze betrokken bij één van de eerste Centra voor Ontwikkeling Palliatieve Zorg.

Van 2010 tot 2020 was ze directeur van Academisch hospice Demeter in De Bilt. In deze functie heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de hospicezorg in Nederland. Verder zat Teunissen jarenlang in het bestuur van beroepsvereniging Palliactief. Sinds 2020 is ze bestuursvoorzitter van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).

Lees het hele persbericht op Palliaweb


Saskia Teunissen

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Sociaal werkers signaleren en ondersteunen cliënten en bewoners met zingevingsvragen, al is er geregeld sprake van handelingsverlegenheid. Geestelijk verzorgers kunnen de professionalisering van sociaal werkers in dit opzicht versterken door met hen samen te werken. Op grond van de uitkomsten van de kennissynthese Zonder zin geen welzijn schetst Rinske Boomstra, beleidsadviseur bij Agora, hoe dit gerealiseerd kan worden.
Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar ‘Durf te vragen! – Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase’ werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.