Spring naar content

Altijd oog voor naasten en nabestaanden

10 november 2024

Veertien organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk aandacht te vragen voor mantelzorgers en nabestaanden. Ongeneeslijk ziek zijn en sterven treft gemiddeld ook vier á vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Daarom is palliatieve zorg en ondersteuning er ook voor hen. Binnen de zorg en daarbuiten.

Helaas merken we dat door o.a. tijdgebrek veel zorgverleners wel zien dat er mantelzorgers betrokken zijn bij hun patiënt, maar toch te weinig oog hebben voor hun wensen en behoeften. Ook zien we dat de reguliere mantelzorgondersteuning bij welzijnsorganisaties niet goed in beeld is bij naasten en nabestaanden van mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in een kwetsbare situatie door hoge leeftijd.

Wat kun jij doen?
Wat kan je doen als bestuurder of beleidsmaker van een zorg- of welzijnsorganisatie? Wat kan je individuele zorgverlener of sociaal professional doen?
Lees de folder Altijd oog voor nabestaanden, met een oproep aan beleidsmakers en professionals in de welzijnssector en de gezondheidszorg

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Tijdens een inspirerende werkconferentie in Amsterdam werd 30 juni voor het eerst de serious game ‘Het Mysterie van de Palliatieve Zorg’ gespeeld. Het spel is ontwikkeld door Kennisland (onderdeel CAOP) in samenwerking met NPZA en Agora. In dit interactieve spel onderzoeken vijftien deelnemers uit de palliatieve zorg en het sociaal domein per sessie drie casussen waarin duidelijk is: iedereen ziet dat het anders kan en moet, maar niets verandert.
‘Palliatieve zorg moet aandacht krijgen vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg’. Dat zegt Patrick Ernst, voormalig bestuurder bij Robuust en voormalig ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL. Hij benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg bij alle ROS’en op de agenda komt.
In de webinar ‘Sociale Benadering Dementie: Anders vasthouden’ gaf Mark Smit (directeur bij Tao of care) uitleg over de benadering en de toepassing in de praktijk. ‘In plaats van vasthouden aan protocollen wordt vooral gekeken naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Medewerkers krijgen de vrijheid om te improviseren als de situatie erom vraagt.’