Spring naar content
Terug

4-Daagse masterclass Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg

FiniVita/Leerhuizen palliatieve zorg biedt van 23 t/m 26 oktober 2023 een 4-daagse masterclass ‘Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg’ op locatie, in hotel Oolderhof in Limburg. In het voorjaar van 2024 wordt voor alle deelnemers een terugkomdag gehouden. De 5-daagse cursus is een samenwerking tussen FiniVita/Leerhuizen palliatieve zorg, Agora en de Universiteit voor Humanistiek

De meerdaagse multidisciplinaire masterclass is gericht op verdieping van kennis en het verruimen van de eigen vaardigheden ten aanzien van de verkenning cq. begeleiding van zingeving/spirituele behoeften van patiënten en naasten op basis van de eigen casuïstiek van de deelnemers. Deelnemers leren de aangeboden stof te vertalen naar de eigen praktijk, naar directe collega’s en naar hun organisatie, zodat zingeving en spiritualiteit zichtbaar(der) gemaakt kan worden binnen de cultuur en het beleid van de organisatie.

De multidisciplinaire samenstelling van de deelnemersgroep geeft extra diepte aan de leerervaring. Als professional krijg je beter zicht op de mogelijkheden en behoeften die andere disciplines hebben om samen te werken.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor geestelijk verzorgers, artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen en leidinggevenden. Er wordt gestreefd naar een multidisciplinaire samenstelling. Duo’s uit dezelfde organisatie (geestelijk verzorger met andere discipline) krijgen voorrang.

Programma

Het programma wordt geleid door Geestelijk Verzorger Joep van de Geer, samen met Lotte Vonken, Specialist Ouderengeneeskunde, kaderarts en trainer palliatieve zorg. Aan bod komen thema’s als:

  • Sociokaart en verbinding eigen zingeving
  • Het verkennen van spiritualiteit
  • Interdisciplinariteit: verpleegkundige en medische zorg voor zingeving
  • ‘Dreipass der Seelsorge’; gelaagdheid in communicatie
  • Innerlijke ruimte en stervenskunst
  • Scholing over zingeving

Meer informatie over het programma volgt na inschrijving.

Wat steek ik ervan op?

Met alle deelnemers wordt gezocht naar een passende invulling van het begrip zingeving in de huidige context van de Nederlandse gezondheidszorg, vanuit de eigen ervaring van de deelnemers op het gebied van palliatieve zorg, stervensbegeleiding, rouwverwerking en geestelijke verzorging. Er is specifieke aandacht voor de (ondersteunende) expertrol van geestelijke verzorging.
Tijdens de terugkomdag worden praktijkervaringen en casuïstiek uitgewisseld en worden ook de projecten besproken waaraan deelnemers in de voorbije maanden hebben gewerkt. De opdracht hiervoor wordt op de laatste dag van de masterclass – 26 oktober 2023 – uitgereikt.

Sprekers/docenten

Onder andere
Carlo Leget
, is hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en voorzitter van de richtlijn ‘Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase’. Hij is directeur en medeoprichter van het Centrum voor Rouw en Existentiële waarden.

Joep van de Geer is beleidsadviseur bij Agora. Hij heeft ervaring als geestelijk verzorger in de (ambulante) ouderenzorg, ziekenhuiszorg en op dit moment hospicezorg in Academisch Hospice Demeter. Hij os gepromoveerd op de implementatie van de richtlijn ‘Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase’ en is medeauteur van de richtlijn.

Accreditatie

Accreditatie geldt voor de gehele 5-daagse masterclass, inclusief de huiswerkopdrachten voor- en achteraf en de terugkombijeenkomst in 2024. Voor geestelijk verzorgers is de masterclass geaccrediteerd door de VGVZ. Voor artsen (ABAN) omvat de accreditatie 38 punten.
Voor overige disciplines wordt accreditatie aangevraagd bij de desbetreffende beroepsverenigingen cq. accrediterende instanties.

Voorbereiden

Cursisten ontvangen enkele weken voor aanvang van de cursus de huiswerkopdracht.

Waar en wanneer?

Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 26 oktober 2023 in hotel Oolderhof aan de Broekstraat 35 in Herten (Limburg).
De datum en plaats van de terugkomdag in het voorjaar van 2024, wordt nog bekend gemaakt.

Kosten

€ 2050,- (inclusief cursusmateriaal, 3x logies/ontbijt, 4x lunch en 3x diner). Bij inschrijving als duo uit dezelfde organisatie wordt 10% korting gegeven.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en inschrijven via de website van FiniVita, of door te mailen naar scholing@finivita.nl 

Online masterclasses en videosessies van Agora

Agora biedt, in samenwerking met ZonMw, regelmatig korte online masterclasses met accreditatie over zingeving en spiritualiteit via het channel ‘Palliatieve benadering’ van Agora op 1SociaalDomein. Ook verzorgen we via 1SD regelmatig informatieve videosessies en webinars over diverse onderwerpen in relatie tot palliatieve zorg.
Deelname is kosteloos.
Ga voor meer informatie naar de channel Palliatieve benadering en meld je aan voor de masterclasses en videosessies.

Meer informatie over geestelijke verzorging en zingeving:
• Pratenoverlevensvragen.nl
• Geestelijke Verzorging Thuis
• Geestelijke Verzorging Nederland
• Veelgestelde vragen Geestelijke Verzorging Thuis
• Geestelijke Verzorging Thuis: in de media

Waar vind ik een geestelijk verzorger?
• Landelijk telefoonnummer Zingeving en Levensvragen: 085 00 43 063
• Plattegrond: Vind ondersteuning bij jou in de buurt
• Netwerk Integrale Kindzorg

Instrumenten voor professionals
• Infographic Zingevingsvragen: Bij wie kun je terecht?
• Palliatieve benadering: met wie kun je samenwerken?
• Infographic: Vier dimensies van palliatieve ondersteuning

Praktische informatie

Begin: 23 oktober 2023
Einde: 26 oktober 2023
Locatie:
Hotel Oolderhof - Herten

€ 2050

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Hotel Oolderhof

Broekstraat 35, 6049 CJ Herten

Plan uw route