Spring naar content

Agora en IPH zoeken gezamenlijk denkkader

Goede voorbeelden gezocht van inzet Positieve Gezondheid in de palliatieve fase

25 april 2025

Agora is samen met IPH, Instituut voor Positieve Gezondheid, op zoek naar goede voorbeelden waarbij het concept van Positieve Gezondheid ingezet wordt in gesprekken met mensen in de palliatieve fase.

Er is een grote overlap tussen de 4 dimensies van palliatieve zorg en ondersteuning en de 6 thema’s van positieve gezondheid. Binnen veel gemeenten is positieve gezondheid inmiddels ingeburgerd, bijvoorbeeld bij huisbezoeken aan 75-plussers. IPH en Agora willen nu onderzoeken of het concept positieve gezondheid een aanknopingspunt kan zijn om ook domeinoverstijgende samenwerking te faciliteren vanuit een gezamenlijk denkkader.

Oproep
Ben je werkzaam in de palliatieve zorg en vertrouwd met Positieve Gezondheid of ben je werkzaam in het sociaal domein en pas je dit toe in gesprekken met mensen in de laatste levensfase, met een ongeneeslijke ziekte of met kwetsbare ouderen, dan horen we het graag.

Stuur even een berichtje naar Sandrina Sangers: ssangers@agora.nl

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actuele nieuwsberichten

‘Palliatieve zorg moet aandacht krijgen vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg’. Dat zegt Patrick Ernst, voormalig bestuurder bij Robuust en voormalig ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL. Hij benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg bij alle ROS’en op de agenda komt.
In de webinar ‘Sociale Benadering Dementie: Anders vasthouden’ gaf Mark Smit (directeur bij Tao of care) uitleg over de benadering en de toepassing in de praktijk. ‘In plaats van vasthouden aan protocollen wordt vooral gekeken naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Medewerkers krijgen de vrijheid om te improviseren als de situatie erom vraagt.’
Het boek Klokgelui van de Belgische auteur Leo Pleijsier inspireerde Guido Schürmann tot een blog over het belang van je sociale omgeving en er voor elkaar kunnen of willen zijn. Hij legt de relatie met de opkomst van Voorzorgcirkels, waar buurtgenoten naar elkaar uitspreken er voor elkaar te zijn. ‘Bij dementie blijkt dat lastig en tegelijkertijd o zo noodzakelijk.’