Spring naar content

Nieuwe naam voor Agora channel op 1Sociaaldomein: Sociale Benadering Palliatieve Zorg

23 september 2024

Het channel ‘palliatieve benadering’ van Agora op 1Sociaaldomein heeft een nieuwe naam: Sociale Benadering Palliatieve Zorg. De nieuwe naam van ons channel sluit beter aan bij hoe wij denken dat goede palliatieve zorg eruit moet zien.

De palliatieve fase kan maanden tot jaren duren. De zorg en ondersteuning in deze levensfase richt zich op kwaliteit van leven, vanuit vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de sociale aspecten van zorg. Dit noemen we een sociale benadering van palliatieve zorg.

Ons doel is dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten hun leven kunnen inrichten op een manier die past bij hun wensen, waarden en sociale omgeving. Om dat te bereiken delen we kennis en ondersteunen wij professionals en organisaties in de zorg en het sociaal domein bij goede lokale samenwerking voor mensen in de palliatieve fase.
We richten ons op kennis en bewustwording over palliatieve ondersteuning en zorg door het bevorderen van onderzoek, ontwikkeling en kennisoverdracht.

Webinars en masterclasses

Een andere naam, maar wat blijft zijn onze (gratis) webinars en masterclasses die we organiseren, altijd samen met andere organisaties en deskundigen. Met of zonder accreditatie, altijd leerzaam en inspirerend.

Wil je op de hoogte blijven van onze webinars, masterclasses, onze congressen en ons nieuws, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via Nieuwsbrief aanmelden – Agora  en volg ons op LinkedIn.

Delen:

Actuele nieuwsberichten

‘Palliatieve zorg moet aandacht krijgen vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg’. Dat zegt Patrick Ernst, voormalig bestuurder bij Robuust en voormalig ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL. Hij benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg bij alle ROS’en op de agenda komt.
In de webinar ‘Sociale Benadering Dementie: Anders vasthouden’ gaf Mark Smit (directeur bij Tao of care) uitleg over de benadering en de toepassing in de praktijk. ‘In plaats van vasthouden aan protocollen wordt vooral gekeken naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Medewerkers krijgen de vrijheid om te improviseren als de situatie erom vraagt.’
Het boek Klokgelui van de Belgische auteur Leo Pleijsier inspireerde Guido Schürmann tot een blog over het belang van je sociale omgeving en er voor elkaar kunnen of willen zijn. Hij legt de relatie met de opkomst van Voorzorgcirkels, waar buurtgenoten naar elkaar uitspreken er voor elkaar te zijn. ‘Bij dementie blijkt dat lastig en tegelijkertijd o zo noodzakelijk.’