Spring naar content
Terug

Videosessie: Leven met Parkinson

In gesprek over het verhaal van Peter en Anita

Voor wie de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ krijgt, is dit een levens veranderende gebeurtenis. Wat zijn die veranderingen, en hoe gaan mensen daarmee om? Waar liggen de behoeften, naast de fysiek-medische zorg? Wat verandert er in het sociale leven, in relaties en in het werk? Wat is de rol van de mantelzorger en naasten? Hoe ga je om met vragen over zingeving als het leven zo ingrijpend verandert?  

Op Wereld Parkinson Dag, 11 april, besteden we uitgebreid aandacht aan deze thema’s.
In samenwerking met de Parkinson Vereniging verzorgt Agora een interactieve videosessie rondom de nieuwe Agora-film ‘Leven met Parkinson – Het verhaal van Peter en Anita’. In de film volgen we Peter en zijn vrouw Anita. Samen vertellen ze wat de impact is van de ongeneeslijke ziekte van Peter op hun beider leven en hoe ze daarmee omgaan. Ook krijg je inzicht in de rol van Anita als mantelzorger. 

Parkinson Academie

In de videosessie vertelt Coby Pronk, coördinator van de Parkinson Academie van de Parkinson Vereniging, over de verschillende vormen van Parkinson(ismen) en de behoeften van mensen met deze ziekten en hun naasten. Daarnaast ontdek je wat een patiëntenvereniging kan betekenen voor zorgverleners en ondersteuners die te maken hebben met mensen met deze ongeneeslijke en progressieve aandoening en hun naasten. 

Na het bekijken van de film ga je met elkaar in breakout rooms in gesprek over wat je vanuit je eigen expertise, kunt betekenen voor mensen met Parkinson en hun naasten. 

Voor wie?

Deze videosessie is bedoeld voor professionals en vrijwilligers in zorg en sociaal domein die te maken hebben met de ondersteuning en zorg voor mensen met Parkinson en hun naasten. De sessie is ook bedoeld voor iedereen die ondersteuning en zorg biedt aan mensen in de palliatieve levensfase en hun naasten, ongeacht de ziekte of aandoening.  

Programma

  • Welkom en introductie Palliatieve benadering – Sandrina Sangers, beleidsadviseur Agora 
  • Introductie Parkinson(ismen) – Coby Pronk, coördinator van de Parkinson Academie   
  • Bekijken van de nieuwe film ‘Leven met Parkinson – Het verhaal van Peter en Anita’ 
  • Breakout rooms: nabespreking film en casuïstiek
  • Plenaire terugkoppeling  
  • Toelichting op de gesprekshulp Parkinson Vereniging voor zorgverleners en ondersteuners 
  • Vragen en afsluiting 

Wat steek ik ervan op?

De film geeft inzicht in wat het betekent om ongeneeslijk ziek te zijn en om te leven met de wetenschap dat je gaat overlijden. Ook krijg je beter begrip van de rol en de positie van de mantelzorger. Je krijgt inzicht in wat het betekent om een zieke partner te hebben die steeds afhankelijker wordt en de wetenschap dat hij zal overlijden. Wat zijn de behoeften en wensen van beide partners? Welke rol speelt de sociale omgeving? Waar halen zij kracht uit? Daarnaast krijg je kennis over Parkinson en het verloop van deze ziekte. 

Kosten

Aan de videosessie zijn geen kosten verbonden. 

Aanmelden

Ga naar het channel Paliatieve benadering op 1sociaaldomein. 

  • Klik dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’! 
  • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis! 
  • Je ontvangt de Zoom link de maandag voor de videosessie in je mailbox. 

Meer informatie

Tags

Parkinson

Praktische informatie

Datum: 11 april 2023
Tijd: 15.00 - 16.30 uur
Locatie:
Online via Zoom

Aanmelden evenement

Deel dit evenement