Spring naar content
Terug

Masterclass Zingeving in het sociaal domein

Zoom-inlog voor masterclass

Professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein hebben vaak te maken met mensen die worstelen met zingeving. Hierbij gaat het om zingevingsvragen die samenhangen met sociale problematiek, met eenzaamheid of verlies van werk, inkomen, partner of gezondheid. Hoe kunnen professionals in het sociaal domein deze vragen signaleren, bespreekbaar maken en begeleiden? Welke expertise sluit hierbij aan? Wanneer verwijs je door en met wie werk je samen? Rinske Boomstra, Veronique Vaarten, Britt Kiene, Maria Boersma en Liesbeth Buiel gaan daar in deze masterclass dieper op in.

Tijdens de masterclass van Agora en ZonMw leer je de behoeften aan zingeving van cliënten vanuit een sociaalmaatschappelijk perspectief (nog beter) te signaleren, te bespreken en te begeleiden. We verdiepen ons in inspirerende voorbeelden op het gebied van zingevingszorg (interventies, scholing en samenwerkingsverbanden) in het sociaal domein. Daarnaast gaan we in op de rol van Centra voor Levensvragen, het belang van samenwerking met geestelijk verzorgers rond zingeving in het sociaal domein en hoe deze vorm krijgt.

Programma

De masterclass bestaat uit presentaties door Rinske Boomstra, Veronique Vaarten, Gea Kosters, Maria Boersma en Liesbeth Buiel en een interactief deel waarin we aan de hand van stellingen in gesprek gaan en kennis uitwisselen. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

Welkom– Guido Schürmann, beleidsadviseur Agora

Inspirerende voorbeelden van zingevingszorg in het sociaal domein – Rinske Boomstra en Veronique Vaarten
In deze presentatie krijg je inzicht in het onderzoek vanuit het brancheproject Zingeving in het sociaal domein van de Kenniswerkplaats Zingeving. We gaan in op inspirerende voorbeelden van interventies, in scholing en rond samenwerken.

Plenair gesprek – Rinske Boomstra, Veronique Vaarten, Britt Kiene
Samen gaan we dieper in op de besproken inzichten en voorbeelden van zingevingszorg vanuit het brancheproject. We onderzoeken wat dit betekent voor de praktijk en we gaan in op de rol van professionals in het sociaal domein. Ook ga je aan de slag met prikkelende stellingen om van elkaar te leren.

Als ouderdom geen Zwitserlevengevoel geeft – Maria Boersma en Liesbeth Buiel
In deze presentatie maak je kennis met de praktijk van de geestelijk verzorger thuis en de samenwerking met de sociaal werker. Welke zingevingsvragen komen zij tegen? Hoe versterkt de samenwerking de ondersteuning van cliënten? Vanuit casuïstiek vergroot je je kennis en inzicht in de problematiek, mogelijkheden van interventies en krijg je handvatten om toe te passen in jouw werksituatie. Tot slot maak je kennis met het werk van de geestelijk verzorger in scholing, training en advisering vanuit een Centrum voor Levensvragen.

Over de sprekers

Voor wie?

Deze masterclass is in het bijzonder voor professionals in het sociaal domein, zoals welzijnswerkers, maatschappelijk werkers, Wmo-consulenten, mantelzorgconsulenten, vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren, alsook voor beleidsmedewerkers sociaal domein en voor geestelijk verzorgers. Andere geïnteresseerden zoals wijkverpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen en POH-ers, paramedici en anderen die betrokken zijn bij zingeving en geestelijke verzorging zijn ook van harte welkom.

Accreditatie

Accreditatie bij het Registerplein, SKGV en V&VN.

Kosten

Deelname aan de masterclass is gratis.

Aanmelden

  • Ga naar het channel Paliatieve benadering op 1sociaaldomein.
  • Klik dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
  • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
  • Je ontvangt de Zoom link de maandag voor de videosessie in je mailbox.

Voorbereiding

Literatuur:

Video:

Meer informatie

Praten over levensvragen
Geestelijke verzorging helpt bij zingevingsvragen – Sociale Vraagstukken
Plattegrond – Geestelijke Verzorging in Nederland
Bij jou thuis – Geestelijke Verzorging in Nederland
Brancheprojecten – Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging in de thuissituatie 
Project Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging thuis
Project Kenniswerkplaats Zorg voor Zingeving Thuis – uitbreiding van de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging in de thuissituatie
Toolbox voor signaleren en bespreken van zingevingsvragen
Spirituele zorg dichtbij huis
Integratie Geestelijke Verzorging in de eerste lijn vanuit drie multidisciplinaire praktijken

Meer masterclasses van Agora en ZonMw

In het najaar van 2023 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses (met accreditatie) van Agora en ZonMw op de agenda:


Masterclass Zingevingszorg bij huisarts en POH – Met casuïstiek door Sander de Hosson
7 november 2023

Meer informatie

Masterclass Aandacht geven aan zingeving in je werk: hoe doe je dat?
28 november 2023

Meer informatie

 

Praktische informatie

Datum: 14 november 2023
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie:
Online via Zoom

Aanmelden evenement

Deel dit evenement