Spring naar content
Terug

Masterclass Aandacht geven aan zingeving in je werk: hoe doe je dat?

Zoomlink naar masterclass

Wat is zingeving, wat is het voor jou? Waarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor zingeving in je dagelijkse werk en hoe kun je dat organiseren in jouw werkomgeving?

Bij deze interactieve masterclass gaan we in op de toenemende aandacht voor zingeving in de samenleving en op welke manier je dat handen en voeten kan geven in jouw werk. Je krijgt beter inzicht hoe aandacht voor zingeving in jouw organisatie of netwerk vergroot kan worden aan de hand van ervaringen en kennis van professionals in zorg, sociaal domein en onderzoek.

Tijdens deze masterclass ontdek je hoe aandacht voor zingeving in je werkomgeving en netwerk vorm kan worden gegeven. Je vergroot je kennis en doet inspiratie op om collega’s en leidinggevenden te betrekken bij het thema zingeving. Je krijgt inzicht uit recente onderzoeken uit de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging en Hogeschool Viaa over verbindend werken en neemt mee hoe je deze inzichten praktisch kunt toepassen. Na deze masterclass kan je besluiten om lid te worden van het netwerk van Ambassadeurs Zingeving, zodat je blijvend geïnspireerd wordt en een netwerk hebt van andere ambassadeurs om mee op te trekken.

Doel

Door ervaringen uit te wisselen ontdek je hoe aandacht voor zingeving in je werkomgeving en netwerk vorm kan worden gegeven. Je vergroot je kennis en doet inspiratie op om collega’s en leidinggevenden te betrekken bij het thema zingeving. Je krijgt inzicht uit recente onderzoeken uit de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging thuis over verbindend werken en neemt mee hoe je deze inzichten praktisch kunt toepassen.

Programma

De Kenniswerkplaats Zingeving faciliteert een groep Ambassadeurs Zingeving. Deze ambassadeurs willen de kennis die ontwikkeld wordt verder brengen en vooral zorgen dat aandacht voor zingeving praktisch vorm krijgt, binnen hun eigen team, organisatie, netwerk en/of beroepsgroep. Aandacht voor zingeving past in elke werksituatie, of je nu huisarts, wijkverpleegkundige, sociaal werkende of ambtenaar bent. Vervolgens is er de vraag: hoe doe je dat, hoe beïnvloed je in je werkomgeving mensen om het hierover te hebben, dit te agenderen, er het belang van in te zien. De sprekers delen hun ervaringen als ambassadeur en je krijgt inzicht hoe je er in de praktijk zelf mee aan de slag kunt gaan.

Welkom – Guido Schürmann, beleidsadviseur Agora

Zingeving in de spreekkamer – Pieter Barnhoorn

‘Zingeving is geen hobby voor op je sterfbed’, betoogde huisarts en Ambassadeur Zingeving Pieter Barnhoorn jaren geleden. Aandacht voor zingeving speelt een steeds belangrijkere rol bij het bieden van passende ondersteuning. Hoe geef je hier ruimte aan en welke woorden geef je daaraan? Wat betekent dit voor jezelf als professional? En wat heeft de zorg voor zingeving te maken met professionalisering? Mede op basis van zijn dit jaar verschenen proefschrift over professionele identiteit neemt Pieter je mee in zijn ervaringen.
(foto: www.bedrijfsfotografie.nl)

Het lampje van Oscar, over zichtbaar worden in je organisatie – Oscar Kerkman

Je wilt iets met zingeving, maar hoe? Oscar deelt de ervaringen die hij als Ambassadeur Zingeving het afgelopen jaar heeft opgedaan. Wat gebeurt er als je jezelf ‘Ambassadeur Zingeving’ noemt? Hoe presenteer je jezelf? Met wie werk je samen? Hoe krijg je er uren voor? En wat ga je eigenlijk doen?

‘Help, mijn organisatie wil met zingeving aan de slag. Waar begin ik’? – Bart Cusveller

Zorg- en welzijnsprofessionals komen bij veel kwetsbare cliënten thuis, en komen in aanraking met mensen met zingevingsvragen. Hoe kan je binnen zorg- en welzijnsorganisaties aandacht voor zingeving structureel onderdeel maken van de zorg en begeleiding thuis, waarbij wordt samengewerkt met geestelijk verzorgers? Afgelopen twee jaar heeft het leernetwerk ‘Verbindend werken’ van de Kenniswerkplaats gewerkt aan het ‘Stappenplan ‘Zingeving als vaardigheid in het generalistische team’. Bart deelt inzichten die hierbij zijn opgedaan en geeft praktische handvatten om met zingeving aan de slag te gaan.

Hoe krijg ik de mensen om mij heen mee? – Wim Post

Hoe zorg je ervoor dat het er morgen anders uitziet dan vandaag? Jezelf en zingeving zichtbaar maken, kennisdelen, een aanspreekpunt zijn? Als je iets wilt veranderen, gaat dat niet vanzelf. Je komt daarbij van alles tegen: organisatiestructuren, culturen of weerstanden. Wim Post deelt vanuit zijn jarenlange ervaring als trainer enkele succesfactoren die helpen bij het positief beïnvloeden van datgene wat je wilt bereiken.

Over de sprekers

Bij deze masterclass zijn ambassadeurs zingeving uit de zorg en het sociaal domein van de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging aanwezig.

  • Pieter Barnhoorn is huisarts, docent huisartsgeneeskunde, seksuoloog en ambassadeur zingeving in de zorg
  • Oscar Kerkman is ambulant verpleegkundige bij Metrum en ambassadeur zingeving in de zorg
  • Bart Cusveller is senior docent ethiek en zingeving aan Hogeschool Viaa en voorzitter van het Kenniswerkplaats-leernetwerk ‘Verbindend werken’.
  • Wim Post is directeur van een opleidingsinstituut en trainer en adviseur voor professionals in de zorg en het bedrijfsleven. Voortdurend gaat het over leiderschap, over grenzen heen kijken en verandering.

Voor wie?

Deze masterclass is voor professionals in de eerstelijns zorg en sociaal domein met interesse in zingeving en geestelijke verzorging. Zoals huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, verzorgenden, sociaal werkenden en geestelijk verzorgers.

Accreditatie

Accreditatie aan bij Registerplein, SKGV en V&VN is aangevraagd.

Kosten

Deelname aan de masterclass is gratis.

Aanmelden

  • Ga naar het channel Palliatieve benadering op 1SociaalDomein
  • Ga naar de masterclass van 28 november
  • Klik dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
  • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
  • Je ontvangt de Zoom link de maandag voor de videosessie in je mailbox.

Meer informatie

Praktische informatie

Datum: 28 november 2023
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Locatie:
1SociaalDomein

Aanmelden evenement

Deel dit evenement