Spring naar content
Terug

Webinar: De Sociale Benadering Dementie – over beter gehoord en gezien worden als mens

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Dementie heeft een grote impact op het dagelijks leven, zowel op de mensen die dementie hebben als op de mensen in hun omgeving. Mensen met dementie worstelen niet alleen met de lichamelijke aspecten hun ziekte, maar vooral met hoe de ziekte hun normale leven onder druk zet. Daarnaast veranderen relaties met naasten en de sociale omgeving als gevolg van dementie. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zich als méns beter gehoord en geholpen voelen? Mark Smit en Frenny de Frenne gaan daar in deze webinar dieper op in.

Onderzoek van de Sociale Benadering wijst uit dat mensen met dementie na hun diagnose anders behandeld worden door hun omgeving. Met welke vooroordelen krijgen zij te maken? Wat is het gevolg daarvan op hun leefwereld en sociale netwerk? Welke zingevingsvragen leven er bij mensen met dementie? Hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen en hoe werk je daarin samen?

Voor wie?

Deze webinar van Agora en Tao of Care biedt inzichten, leermomenten en handvatten voor iedereen die in het werk of privé te maken heeft met mensen met dementie. Van artsen, verpleegkundigen, sociaal en maatschappelijk werkers, bestuurders en ambtenaren tot beleidsmakers, werkgevers, vrijwilligers, partners en mantelzorgers.

Wat steek ik er van op?

Je leert wat de Sociale Benadering inhoudt en hoe deze bij mensen met dementie en bij andere kwetsbare groepen mensen leidt tot meer levenskwaliteit. Je krijgt inzicht hoe het maatschappelijk ongemak en de beeldvorming over dementie de levens van mensen beïnvloedt op sociaal vlak en kan leiden tot vragen over zingevingzingeving. Je krijgt inzichten uit onderzoek, tips en handvatten om mensen met dementie (en naasten) beter te helpen en ondersteunen. Tot slot krijg je inzicht wat een sociale benadering oplevert.

De Sociale Benadering: een nieuw perspectief

Tao of Care zet zich met de Sociale Benadering Dementie in voor meer levenskwaliteit van kwetsbare mensen en hun naasten. Het startpunt van de Sociale Benadering was onderzoek naar dementie. Dit geeft een nieuw perspectief op de behoeften van mensen met dementie en levert handvatten voor professionals bij hun werk. Door samen te kijken naar werkelijke wensen en sociale behoeften en wat daarvoor nodig is, kunnen mensen prettiger thuis wonen met goede kwaliteit van leven.

De Sociale Benadering Dementie is de eerste in een reeks webinars over de Sociale Benadering.

Programma en sprekers

Mark Smit is psycholoog en inhoudelijk directeur bij Tao of Care. In de webinar neemt hij je mee in de Sociale Benadering: het onderzoek, de visie, de praktijk en de resultaten.

Frenny de Frenne is psychosociaal begeleider en expert Sociale Benadering Dementie en werkt ruim vijf jaar in een Sociaal Benaderingsteam. Zij vertelt hoe haar dagelijkse werkpraktijk er uit ziet en wat ze daarin kan betekenen voor mensen met dementie.

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden donderdag 20 juni 2024, 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Ga naar het channel Palliatieve benadering op 1SociaalDomein. Klik dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiden

Bekijk het filmpje Druk van de omgeving, met een toelichting van Anne-Mei The.

Praktische informatie

Datum: 20 juni 2024
Tijd: 15.30 - 17.00 uur
Locatie:
Online

Aanmelden evenement

Deel dit evenement