Spring naar content
Terug

Videosessie Drie gesprekken over zingeving

Over de interventie van de geestelijk verzorger thuis

 • Directe link naar de Zoom-videosessie: https://zoom.us/j/99520804292
 • Je hebt geen wachtwoord nodig om deel te nemen

Aandacht voor zingeving is onderdeel van goede ondersteuning en zorg. Vragen over zingeving spelen in verschillende levensfasen. Welke zingevingsvragen spelen er in de palliatieve levensfase van mensen en hun naasten? Wanneer geef je zelf ondersteuning, en wanneer verwijs je door naar een geestelijk verzorger? Wat houden de interventies van de geestelijk verzorger in de praktijk in en hoe helpt dit mensen? Marije Vermaas, geestelijk verzorger bij het Centrum voor Levensvragen en drie cliënten brengen het in beeld in de nieuwe film ‘Drie gesprekken over zingeving – Praten over levensvragen.’

In gesprek over zingeving

In de film wordt aan de hand van drie gesprekssituaties zichtbaar wat de interventies van een geestelijk verzorger inhouden. Deze gesprekken zijn exemplarisch voor de inzet van geestelijke verzorging in de thuissituatie. Tegelijkertijd is het voorstelbaar voor gesprekken in het ziekenhuis of een verpleeghuis.

Marije Vermaas, die de gesprekken in de film begeleidt, werkt als geestelijk verzorger bij onder andere het Centrum voor Levensvragen Utrecht-Zuid/Lekstroom. Zij is tijdens de sessie aanwezig om inzicht te geven in haar werk en om vragen te beantwoorden.

Anja Visser werkt als docent en onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze het effectonderzoek naar geestelijke verzorging leidt. Het onderzoek heeft als doel om inzicht te geven in de praktijken van geestelijke verzorging en de toegevoegde waarde voor thuiswonenden en voor de brede samenleving. Anja reflecteert hierop aan de hand van het onderzoek en licht de interventies van de geestelijke verzorger toe.

Gea Kosters is stafmedewerker bij de BPSW, de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk. Zij gaat in op de vraag hoe je als sociaal werker kunt ondersteunen bij zingevingsvragen.

Nadrukkelijk zijn ook sociaal werkenden uitgenodigd om deel te nemen aan deze sessie. Gesprekken over zingeving worden ook door hen gevoerd. Het ABC-model (dit staat voor: Aandacht, Begeleiding, Crisisinterventie) is voor professionals uit zorg en welzijn en geeft inzicht in de mate van aandacht en alertheid op het gebied van zingevingsvragen die bij mensen leven.

Voor wie?

Professionals in zorg en welzijn, zoals sociaal en maatschappelijk werkers, huisartsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners, geestelijk verzorgers, en informeel ondersteuners, en alle andere geïnteresseerden in zingeving en geestelijke verzorging.

Programma

 • Inleiding geestelijke verzorging in de thuissituatie
 • Bekijken van de film ‘Drie gesprekken over zingeving’
 • Reflectie vanuit het effectonderzoek
 • Verdieping op wat sociaal werkers kunnen betekenen bij zingevingsvragen
 • Vragen en antwoorden

Wat steek ik er van op?

 • Je krijgt een goed beeld hoe geestelijk verzorgers interveniëren
 • Je krijgt een goed beeld hoe je zelf om kunt gaan met zingevingsvragen en er bewust van kunt zijn
 • Je krijgt een goed beeld van geestelijke verzorging thuis in de praktijk
 • Je krijgt beter inzicht hoe vanuit meerdere disciplines zingevingsvragen aan de orde kunnen komen.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden

 • Ga naar het channel Paliatieve benadering op 1sociaaldomein.
 • Klik dan op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
 • Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
 • Je ontvangt de Zoom link de maandag voor de videosessie in je mailbox.

Bekijk vast de film.

Praktische informatie

Datum: 19 september 2023
Tijd: 15.00 - 16.30 uur
Locatie:
1SociaalDomein

Aanmelden evenement

Deel dit evenement