Wat doe jij op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg?

Aantal weergaven: 2197

Wat is de waarde van palliatieve zorg?

Op 13 oktober 2018 vindt de jaarlijkse Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) plaats. Verdiep je kennis van palliatieve zorg en geef voorlichting aan anderen.

Je kunt tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg zelf een open dag bezoeken om je kennis van palliatieve zorg bij te spijkeren. Je kunt natuurlijk ook zelf een evenement of activiteit organiseren om palliatieve zorg bekend te maken onder burgers, patiënten, cliënten, bewoners, naasten, mantelzorgers en nieuwe collega’s. Doe je mee? 

- Jij speelt een belangrijke rol in het bekendmaken van palliatieve zorg - 

Feit is dat er in de komende jaren steeds meer mensen palliatieve zorg nodig zullen hebben. En lang niet ieder van hen weet dat er palliatieve zorg is, wat het voor hen kan betekenen en hoe ze de weg ernaar toe kunnen vinden. Als we met elkaar samenwerken om mensen in Nederland te bereiken, kunnen we in de toekomst steeds meer mensen ondersteunen in de laatste levensfase. Dat zou toch fantastisch zijn? Hier kun je vanuit je eigen rol in zorg en welzijn elke dag een bijdrage aan leveren, maar zeker ook tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. 

Activiteiten
Tijdens deze dag lopen de activiteiten uiteen van informatiemarkten, cursussen, lezingen tot bijvoorbeeld een filmavond. Zowel op de dag zelf als de week ervoor en erna vinden evenementen plaats. Houd vanaf september lokale media, social media en websites in de gaten van de Netwerken Palliatieve Zorg, hospices, ziekenhuizen, mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties voor activiteiten bij jou in de buurt. Lees ook de Terugblik op de internationale dag van de palliatieve zorg 2017 voor een korte impressie van deze dag.

Onderwerpen

Onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde komen, zijn:

Zelf organiseren?

Ga je zelf een activiteit organiseren en heb je inspiratie nodig? Zoek op twitter naar activiteiten die in vorige jaren plaatsvonden, bijvoorbeeld via #IDPZ2017. Of zoek eens op #WMTY18, de hashtag van de What Matters To You dag eerder dit jaar. Verschillende activiteiten die je in jouw organisatie samen met collega’s kunt vormgeven. Vertel bijvoorbeeld over jouw eigen ervaringen in de palliatieve zorg, net als onze bloggers. En schakel lokale media in om mensen in de buurt te informeren over jullie activiteiten!Ga je iets organiseren, deel het dan via social media met de #IDPZ2018, dan kan Agora je berichten ook delen en verder verspreiden!

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.