Omgaan met levensvragen in de langdurige zorg voor ouderen

Aantal weergaven: 12546

Kwaliteitsstandaard levensvragen

Oog en oor hebben voor hoe het écht met mensen gaat. Wat is belangrijk voor ouderen en wat maakt voor hen de dag de moeite waard? Dat is voor ouderen goede zorg. De opname van de kwaliteitsstandaard levensvragen in het kwaliteitsregister onderschrijft dat.

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is in december 2015 toegelaten tot het Register van Zorginstituut Nederland (ZiN). Dit betekent dat goede kwaliteit van omgaan met levensvragen integraal onderdeel is geworden van goede kwaliteit van (ouderen)zorg. Er is ook een cliëntenversie beschikbaar. 

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is een algemene standaard bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie, ongeacht welke aandoening, beperking of ziekte ze hebben. De standaard overstijgt daarmee de ziekte-specifieke standaarden.

Het doel van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen is om zorgorganisaties en medewerkers in de verpleging, verzorging en zorg thuis te motiveren om levensvragen van ouderen te zien als onmisbaar onderdeel van goede en liefdevolle zorg.

Het filmpje 'Kwaliteitsstandaard levensvragen' illustreert helder wat omgaan met levensvragen in de dagelijkse zorg betekent.

 

Kwaliteitsstandaard Levensvragen from Levensvragen Ouderen on Vimeo.

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen wil ervoor zorgen dat ouderen, zeker als ze kwetsbaar zijn, kunnen rekenen op aandacht voor en ondersteuning bij hun levensvragen. En dat vrijwilligers en beroepskrachten kunnen rekenen op training en ondersteuning bij het omgaan met deze vragen. Het Expertisenetwerk verzamelt kennis en ervaringen in zorg en welzijn en maakt deze landelijk beschikbaar. Daarnaast ondersteunt en stimuleert het netwerk innovatieve projecten gericht op geestelijke ondersteuning van thuiswonende ouderen.

Het Expertisenetwerk is een samenwerking van ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, MOgroep, LOC Zeggenschap in zorg, PCOB en Unie KBO, Reliëf, Vereniging het Zonnehuis en Vilans.

Auteur: Agora - Leven tot het einde

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.