Marije Vermaas gestart als beleidsadviseur bij Agora

Aantal weergaven: 1354

Ik ben Marije Vermaas en werk sinds 1 maart 2019 als beleidsadviseur bij Agora. Het beleidsterrein waar ik mij primair op richt is geestelijke verzorging thuis. Een actueel onderwerp, waar Joep van de Geer als kennismakelaar een initiërende rol vervult.

Door de €35 miljoen die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor geestelijke verzorging thuis, zijn er ontzettend veel dingen die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar je als geestelijk verzorger je uren kunt declareren, aan welke criteria je als geestelijk verzorger moet voldoen, hoe de geldstromen ook in de toekomst geregeld kunnen worden of de vele manieren waarop palliatieve netwerken nu al geestelijke zorg thuis mogelijk maken. Samen met collega’s zet ik me in om structuren, werkwijzen en methoden te vinden, zodat geestelijke verzorging thuis zo snel mogelijk overal beschikbaar is.

Geestelijk verzorgers luisteren naar en begeleiden mensen bij hun levensvragen. Ieder mens heeft levensvragen. Soms komen deze levensvragen zomaar aan de oppervlakte door een ongeluk, een ziekte of een overlijden in de naaste omgeving. Het zijn ‘trage’ vragen, zoals ‘Wat maakt deze dag de moeite waard maakt om geleefd te worden?’ of ‘Wat draag ik bij aan deze wereld?’ Levensvragen raken aan spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Levensvragen, zingeving en de zorg zijn altijd een rode draad geweest in mijn loopbaan.

"Levensvragen, zingeving en de zorg zijn altijd een rode draad geweest in mijn loopbaan."

Ik ben religiewetenschapper en contextueel theoloog, afgestudeerd aan de VU in Amsterdam. Voorheen werkte ik bij Vilans, kenniscentrum voor de langdurende zorg. Hier was ik betrokken bij projecten voor geestelijke verzorging in de eerste lijn, zoals regionale initiatieven voor levensvragen. Het verzamelen van en bijeenbrengen van Regionale Initiatieven Levensvragen was een van mijn hoofdtaken, naast publicaties en workshops rondom zingevingsvragen bij mantelzorgers. Ook werkte ik bij Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders. Hier was ik eindredacteur voor het tijdschrift ‘Zin in zorg’ en projectleider van het project Religieus Erfgoed Menslievende Zorg. Ik organiseerde bezinnings-/inspiratiedagen voor zorgverleners en religieuzen, maakte podcasts over het levenseinde en verzorgde lezingen. Tijdens mijn werk bij Reliëf, schreef en initieerde ik meerdere publicaties, zoals onder meer reflectiekaartjes over ethiek in de zorg, het werkboek voor zorgverleners ‘Mijn waardevolle zorgmomenten’, de ‘Zin in zorg gedichtenbundel’, de Glossy ‘Zin in zorg’ en een inspiratieboek voor mantelzorgers: ‘Met liefde zorgen’.   

Ook naast mijn werk schrijf ik graag, zo schreef ik onder andere ‘Inspiratieboek Dank’ (2014), ‘Jaag de liefde na’ (2018) en ‘Beschuit zonder muisjes’ (2012). Met mijn man run ik bovendien specialty koffiebedrijf Roast.nl. Ook ben ik bestuurslid bij de ‘Stichting Als kanker je raakt’.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met mij op. Je kunt mij per e-mail bereiken via mvermaas@agora.nl of telefonisch op 06-30118162 (maandag en woensdag). Ik hoor graag van je!

Auteur: Marije Vermaas

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.